Dilluns negre per a la llibertat reproductiva de les dones a Polònia

El país es troba a un pas de la prohibició total de l’avortament

Avui és un dia negre per a totes les dones.  Vestides de color fosc i amb banderes també d’aquest color, han sortit al carrer per plantar cara a la nova llei en contra de l’avortament que el govern del PiS té previst sotmetre a votació. Es tracta de la #CzarnyProtest o Protesta negre, una manifestació que s’ha escampat a les principals ciutats poloneses i que ha rebut suport internacional de ciutats com ara Berlín, Londres o Chicago.

14550925_10205808649610319_1120386844_o

Si la llei, que ja ha passat la primera barrera parlamentària, s’aprovés finalment pel Sejm, convertiria la llei antiavortament de Polònia en una de les més restrictives a Europa, situant-se al mateix nivell que Malta i el Vaticà.

Les dones que siguin sospitoses o bé, descobertes que hagin realitzat o sofert un avortament seran penalitzades amb penes de dos a cinc anys. Tanmateix, els doctors que col·laborin en aquest acte també podran anar a presó.

Tot i això, l’avortament a Polònia està pràcticament prohibit. Únicament en tres situacions l’avortament és acceptat: quan la vida de la dona corre perill molt greu, que hi ha risc de dany irreversible en el fetus o quan l’embaràs és fruit d’un incest o bé una violació (que haurà d’estar avalada per un jutge). Ara, amb la nova proposta, en tots els casos l’avortament serà il·legal, únicament quan la dona estigui en risc de morir o en estat molt greu, serà acceptat.

Es tracta d’una mesura que dóna un pas més en rere en la llibertat sexual de les dones. El partit polonès Llei i Justícia (PiS), gairebé un any després que guanyés per majoria absoluta, està complint el seu mandat sense cap distracció. Les dones, avui, estan de dol pels seus drets reproductius i per les morts que les dones podran patir.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús