Internautes iranians ironitzen sobre el mico astronauta del govern

Escrit per Hooman Askary. Traduït per Gemma Godo.

 

Aftab the monkey before launch into space

El mico, Aftab, abans del seu llançament a l'espai. Font: IRNA.

Blocaires i fonts d’informació han qüestionat [en] les afirmacions del govern iranià que asseguraven haver enviat un mico a l’espai que va retornar amb vida el 28 de gener del 2013. Les imatges oficials, que suposadament representen el mico abans i després del llançament, no semblen coincidir [fa], i han generat dubtes i sospites sobre si el llançament podria haver estat fals.

Aquí trobem el material oficial, registrat pel Canal 1 de la televisió iraniana IRIB:

Molts usuaris de la pàgina Balatarin [fa], on comparteixen informació, diuen que el règim està mentint i comparen una fotografia del mico abans del llançament amb una altra del mico que suposadament ha estat rescatat de la càpsula a l’arribada, destacant-ne les diferències físiques que hi ha entre tots dos.

Aquí teniu les imatges:

0,,16563829_303,00

Com podem apreciar a la fotografia principal, així com a la fotografia de dalt (dreta), el primer mico té una piga a la cella dreta i la cara recoberta de pèl curt i gris, mentre que el segon mico no té piga i la cara la té recoberta de pèl marró fosc.

Les reaccions dels cibernautes davant d’aquest informe van des de l’escepticisme fins a la teoria de complot:

El blocaire iranià “Hagh mosalam ma” [fa] (“El nostre dret definitiu”) adopta un enfocament satíric i traça paral·lelismes entre la suposada missió espacial i les eleccions presidencials iranianes, que molts consideren manipulades. Inclou la següent broma:

El mico que van llançar a l’espai era l’amic del [líder suprem], i el que va tornar es comportava de forma estranya. […] Utilitzant el Photoshop pots enviar micos a Mart, i per descomptat fora de l’atmosfera.

L’Amir Farshad escriu al seu bloc “Hot Chocolate [en]”:

[El president] Mahmood Ahmadinejad va donar a la nació més bones notícies sobre l’arribada de les festes de Fajr [commemorant l’aniversari de la victòria de la Revolució Islàmica]: “Hem enviat un mico a l’espai i ens hem preocupat de realitzar-li una cirurgia estètica per treure-li la piga, per poder tot seguit retornar-lo en bon estat de salut als braços del seu líder suprem”.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús