Internautes brasilers al president del Senat: «faci com el Papa»

Escrit per Paula Góes. Traduït per Geda Gurí.

Immediatament després de la sobtada dimissió del Papa Benet XVI en ple carnaval, els brasilers demanen a l’electe i recent president del Senat, que és el centre d’una investigació de corrupció, que segueixi l’exemple de sa Santedat i que també renunciï.

Més d’un milió i mig de persones han signat la petició en línia [pt] exigint l’expulsió de Renan Calheiros, que a pesar de ser investigat per malversació de fons, falsificació i ús de documents falsos, va ser elegit com a líder del Senat l’1 de febrer per votació secreta per 56 vots a favor i 18 en contra.

Les acusacions de corrupció contra Calheiros per part del Ministeri General no van fer-se públiques fins el mateix dia de la victòria [pt]. Calheiros no va esmentar la investigació durant el seu primer discurs com a president del Senat.

Indignat pel secret que envolta aquest afer, els brasilers es van mobilitzar ràpidament contra Calheiros, membre del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB). Els participants del carnaval van aprofitar la dimissió del pontífex per encendre les protestes durant aquests dies festius.

El blocaire Genésio Braganza va escriure [pt] que el Papa havia proporcionar un gran exemple per als polítics brasilers:

Enquanto na renúncia do Sumo Pontífice as reações no mundo são de felicitações diante da grandeza da atitude, nos casos brasileiros, a ausência de renúncia causa rubor, indignação, insatisfação, tristeza e frustração!

La dimissió del pontífex a estat rebuda per tot el món amb felicitacions per la seva gran decisió, en el cas dels brasilers, l’absència de dimissió a causat vergonya, indignació, insatisfacció, tristesa i frustració!

The Pope sends a message to Renan

The Pope sends a message to Renan«Renan, si jo puc, vostè també pot renunciar!». El Papa envia un missatge a Renan en un fotomuntatge creat per badarts blog.

 

Ni el seu rang elevat, ni les al·legacions de corrupció no són fets nous per Calheiros, reelegit per aquest tercer mandat el 2010. El senador de l’estat de Alagoas,del nordest, va estar al caprdavant de la cambra des de 2005 fins el 2007, fins a l’escàndol de corrupció quan se’l va començar a anomenar “Renangate” [pt] i va forçar-lo a dimitir. Amb la sortida del Senat va evitar la possible desqualificació sobre el seu mandat, i permete d’aquesta manera una possible reelecció.

Si aquest cop fos condemnat pel Tribunal federal Suprem del Brasil (STF), Calheiros s’enfrontaria a 23 anys de presó i a pagar una multa a la Hisenda Pública.

El periodista Marco Eusébio va comentar el mateix dia de l’esclat de la bomba periodística [pt]:

A renúncia do papa Bento XVI é, disparado, o assunto líder em comentários hoje no “Trending Topics” do Twitter Brasil. Usuários sugerem que o novo presidente do Senado, Renan Calheiros (PMDB-AL), fiel seguidor do governo, seja qual for o governante, siga o exemplo do alemão. Doce ilusão, mas, é carnaval, e não custa fantasiar. Quem sabe cola, né?!

Avui, la dimissió del Papa Benet XVI és de lluny el tema del moment al Tuiter brasiler. Els internautes suggerèixen que el nou President del Senat, Renan Calheiros (PMDB-ALAGOAS), un seguidor fidel del govern sigui quin sigui el seu governant, que segueixi els passos de l’alemany[pontífex]. Un dolç somni, però és carnaval i és fàcil fantasiejar. Qui sap?!

El següent missatge de Tico Santa Cruz va ser compartit més de 250 vegades a Tuiter:

@Ticostacruz: Não sou Católico, então a Renuncia do Papa não me diz nada. Mas sou Brasileiro e a Renuncia do Renan Calheiros seria muito importante p mim

@Ticostacruz: No sóc catòlic, així que la dimissió del Papa no significa res per a mi. Però sóc brasiler i la dimissió de Renan seria molt important per a mi

Altres tuits mostren la frustració i l’esperança de la gent:

@josealaide: Feliz Ano Novo a todos. O carnaval acabou. O ano começou. O Papa renunciou. O Renan ficou. E o povo… “dançou”.

@josealaide: Feliç any nou a tothom. El carnaval s’ha acabat. L’any comença. El Papa ha dimitit. Renan continua al seu càrrec. I la gent…”balla” [NT: col·loquial ue significa fracassar]

@Nailormarques: O Papa renunciou. Chavez, Renan, Sarney vocês têm que se tocar, o prazo de validade já venceu.

@Nailormarques: TEl Papa ha dimitit. Chavez, Renan, Sarney heu de desèrtar-vos, ja se us ha passat l’hora.

Molts es queixaven amb un punt d’ironia típica de l’humor brasiler:

@fabricio_cunha: Especula-se um rodízio no triângulo política-religião-futebol. Renan é cotado para o Vaticano, Felipão para o Senado e o Papa p/ a seleção.

@fabricio_cunha: Rumors sobre una grotació en el sistema triangular política-religió-futbol. Renan es escollit pel Vaticà, Scolari pel Senat, i el Papa entrenarà la selecció brasilera.

@athosronaldo: A gente faz um abaixo-assinado com mais de um milhão e trezentas mil assinaturas pela saída de Renan Calheiros e quem renuncia é o Papa.

@athosronaldo: Tenim més de 1.3 milions de signatures en una petició per a acomiadar a Renan i resulta que és el Papa el que dimiteix.

Aquesta petició en línia [pt] was set up in Avaaz by sales representative Emiliano Magalhães a few hours after Calheiros’ election and surpassed, in the heart of Carnival Sunday, the target established by the organizers of 1.36 million signatures, equivalent to 1 percent of the national electorate. The new goal is now 1.6 million – twice as many as the number of Calheiros’ electors. As of February 14, the petition was only 80,000 signatures shy of its target.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús