La tensió augmenta a Veneçuela després de les eleccions

Escrit per Laura Vidal. Traduït per Alba Gómez Doménech.

Els resultats [es] de les eleccions posteriors a la mort d’Hugo Chávez, en les quals Nicolás Maduro i Henrique Capriles Radonski van mesurar el suport dels seus seguidors, estan en l’origen d’unes tensions que van en augment.

Paral·lelament a la proclamació de Nicolás Maduro com a nou president de la República, les crides a protestar i a recomptar el vots es multipliquen a les xarxes socials. En qüestió d’hores fotografies de protestes, tuits de suport a tots dos representants i denúncies sobre les irregularitats durant las eleccions han esdevingut trending topics de Twitter a Veneçuela.

El periodista Inti Acevedo (@inti) comentava:

@inti: La situación en Venezuela tiende a ponerse más compleja con las horas, muchísimos rumores (no confirmados) de mil situaciones distintas.

Mentrestant, des de Caracas, Liliana Ochoa (@liliob) va compartir una foto en què es veu el desplegament de forces militars:

@liliob: La autopista fco fajardo esta asi justo ahora. Foto por @andreavmm18 pic.twitter.com/DnXydf67wf

Foto compartida por @liliob en Twitter

Foto compartida por @liliob en TwitterFoto de @andreavmm18, compartida per @liliob a Twitter.

 

Al mateix temps, des de la ciutat de València, Anaÿs La Riva pujà aquesta foto al seu perfil de Facebook:

Protesta en Valencia. Foto compartida por Anaÿs La Riva en su perfil de Facebook

Protesta en Valencia. Foto compartida por Anaÿs La Riva en su perfil de FacebookProtesta a València. Foto compartida per Anaÿs La Riva al seu perfil de Facebook.

 

Poc després, Hugo Londoño (@huguito) va informar des del seu compte de Twitter:

@huguito: En Venezuela, en este momento el CNE [Consejo Nacional Electoral] proclama a Maduro como presidente, hay disturbios y protestas en centro CNE del país, suenan cacerolas

Tomás Fernández (@Tomasnomas29) va compartir diversos informes dels esclats de violència que tingueren lloc al matí i al llarg del dia a la ciutat de Mèrida, a l’oest del país, després de l’arribada de grups coneguts com “Tupamaros”:

@Tomasnomas29: AUXILIOOO en el liceo libertador PORFAVOR!! Difundanlo! Los tupamaros no dejan hacer el conteo! Que esto llegue a toda Venezuela! DIFUNDE.

En aquest sentit, informava també Sebastiana Barráez (@SebastianaB):

@SebastianaB: En Tachira hay tanquetas en la calle, en Merida los Tupamaros salieron a amedrentar, en Barinas hay protestas en la calle

En les pròximes hores, continuaran les protestes i les crides a l’acció al carrer per part d’ambdós bàndols polítics.

Les etiquetes amb què els ciutadans informen i opinen poden trobar-se en les tendències veneçolanes a Twitter: #CaprilesGanóTibisayMintió; #ElPuebloHablóMaduroGanó; #NicolásElDerrotadoEresTú; #CacerolazoALas8; #ConteoVotoPorVotoYA; i Mañana al CNE.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús