El sisè partit, els abandonats per la política

Des de les primeres eleccions al Parlament de Catalunya fins a l’any 2006 els vots nuls i blancs anaven des dels 30.000 vots fins als 40.000. L’any 2006 hi va haver un gran salt: hi va haver 60.000 vots en blanc i 13.000 nuls (una petita part serien errors i d’altres equivalents al vot en blanc). En total passem de 38.000 vots blancs i nuls del 2003 als 80.000 l’any 2006 (als vots en blanc i nuls cal sumar-hi els 7.000 d’“escons insubmisos”). Alguna cosa estava canviant.

En aquestes eleccions els vots nuls són 21.000, però els blancs pugen fins als 92.000! A més, cal sumar en aquesta mena de recompte estrany els 18.000 de la candidatura que pretenia recollir els vots en blanc per tal que ningú ocupés el seu escó. Així doncs, hi ha hagut 121.000 ciutadans que han anat a votar i han votat en blanc, nul i a la candidatura “Escons en blanc”.

Això significa que aquest estrany partit de votants conscients i responsables que mostren el seu enuig amb l’oferta de partits serien el sisè partit, per sobre de SI de Laporta i de Ciutadans; probablement haurien aconseguit 6 o 7 escons.

No m’atreveixo a escriure massa coses sobre aquests votants, caldria fer-ne algun estudi seriós, però pel que veig al meu voltant crec que són ciutadans d’esquerres que creuen que la política els ha abandonat.

2 comentaris

 • laura serrat

  03/12/2010 12:49

  M’agrada’t llegir alguna opinió respecte el vot en blanc. Pel que sembla,
  l’ important és no donar-li ressò, ja que afecta a tota l’estructura política catalana ( pel fet d’eleccions a Catalunya) i, qui subvenciona aquesta informació?? Haurien de ser els mitjans de comunicació independents, els que fessin ressò. Penso que vas ben encaminat amb la idea de fer un estudi seriós, ja que també hi ha votants joves, d’esquerres, dretes o centre, que hi han votat. No trobem la raó tant ràpida a aquest fet, el vot d’esquerres. Seria ser molt imprudent, i és necessari fer un canvi emprenedor i net.

 • Xavier Duran

  03/12/2010 18:27

  Crec recordar haver llegit en algun lloc que el nombre de vots que no anar a parar als 7 partits polítics amb escons van ser d’uns 330000 aproximadament. Això també ens diu que a part dels 121000 ciutadans inclosos en aquest article, n’hi ha uns altres 200000 que també haurien de ser objecte d’estudis més seriosos.
  Gràcies per donar veu als votants no representats en aquestes eleccions!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús