Per què ha perdut el PSC?

La derrota del PSC ha estat enorme. Des del PSOE s’han encarregat de dir que la culpa és d’haver pactat amb ERC. No hi estic d’acord. Hi ha una pila d’ajuntaments on el PSC governa o ha governat amb ERC –quasi tots els més importants– i mai ningú ho havia vist com un problema. A més, si es considera que no es pot governar amb ERC, llavors potser el que estem dient és que l’esquerra sempre ha d’estar a l’oposició per sempre més. Una opció poc engrescadora.

Sóc dels que mai endevina res, per la qual cosa l’anàlisi que estic assajant tampoc té gaires possibilitats d’encertar. Vagi per endavant.

El PSOE i el PSC sofreixen un desgast paral·lel en totes les enquestes derivades no tant d’una mala gestió de la crisi econòmica, com d’explicar que els mercats tenen una pistola que els apunta directament al cap. Què té a veure això amb el tripartit?

Cada vegada que el socialisme català té problemes –ja es va dir l’any 1980– sempre es diu que s’ha estat massa catalanista i d’aquesta manera es cau en el terreny de joc on mai hauria d’entrar: en l’eix identitari.

Tot és molt contradictori. Ara tothom afirma que “abans” el PSC era més catalanista. Aquest “abans” jo no el sé situar. Va ser quan es va perdre el grup parlamentari a Madrid? Si mirem el resultat de les eleccions veurem com els màxims èxits electorals del PSC en tota la seva història anaven acompanyats de la reforma de l’Estatut, és a dir, quan el PSC ha estat més agosarat des del punt de vista catalanista (1999 i 2003).

També es diu en ambients socialistes que Montilla no hauria d’haver convocat la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional, oblidant que l’important per al federalisme no és la manifestació, sinó que el Constitucional liquidi la via federalista. De fet, l’única esperança del socialisme democràtic és haver estat al capdavant de la manifestació. Quan es va callar davant la LOAPA va significar 23 anys a l’oposició.

Sóc dels que pensa que la davallada del PSC es deu a no haver estat al costat de les classes populars catalanes en uns moments de gran sofriment pels que pateixen la crisi i de gran por per als que se senten amenaçats. Que Zapatero aparegui al costat dels poderosos que li dicten retallades de l’estat de benestar quan la meitat –banquers i constructors– en són els culpables, és molt desmobilitzador. M’agradaria pensar que els poders públics han d’ajudar abans un ciutadà normal i corrent que s’ha quedat a l’atur i que no pot pagar la hipoteca que un promotor que ha especulat fins a l’infinit.

En fi, hi haurà temps per pensar-hi.

28 comentaris

 • Frederic Giráldez Puvill

  03/12/2010 14:35

  És la primera vegada que al PSC molta gent li passa comptes per no haver estat prou catalanista, per no haver defensat prou ni el finançament, ni l’estatut, baixant sempre el cap davant el PSOE. Conec gent de família andalusa que, per primera vegada no han votat PSC. Han votat convergència, tot dient “si ens veiés l’avi se’n faria creus!”. I que, si no els va entusiasmar la forma del cèlebre comentari de Puigcercós, van estar d’acord amb el fons… i encara els va agradar menys que tothom s’hi indignés.

 • Gabriel Pararareda Torrents

  03/12/2010 16:34

  El PSC , al meu parer, ha perdut les eleccions perquè no ha sapigut canalitzar la manifestació posterior a la sentencia de l’Estatut i principalment per l’espanyolitat del President Montilla. El poble va parlar quant va aprovar l’Estatut. El govern no va moure fitxa fins poc abans de la sentència, qui sap, ja coneixedor de per on anava tot i desprès poder fer de victima.

 • Gelet

  03/12/2010 21:58

  Jo crec que es deu a que no ha estat catalanista.La gent a pogut comprovar que tot i manar el Psoe a Madrid ha acabat imposant els criteris Espanyolistes enfront dels interessos de Catalunya.La coincidència de governs donava esperances de poder fer grans coses i al final no ha estat així.Cada vegada la gent tindrà més clar que als Espanyols només els hi interessa Espanya.Ja queda menys.

 • Josep M. Pons

  06/12/2010 21:03

  El PSC ha perdut també per la evident impossibilitat de poder concretar en fets futurs els continguts suposadament progressistes del seu missatge electoral, que han deixat indiferents als seus potencials votants, quan no beligerants contra una proposta gens creïble i encorsetada dintre d’una realitat que dia rere dia els jugava a la contra.

 • Pere A. B.

  07/12/2010 13:37

  El PSC ha perdut vots espanyolistes, catalanistes i socialistes. L’hemorràgia és per totes bandes. És fruit del caos generat per un partit que es deia federalista, ara ja no podrà ser-ho, que atacava CiU per liberal, ara pren mesures liberals, i que amaga la bandera espanyola als mítings, cosa que disgusta a una part. És el partit desastre.

 • Pere A. B.

  07/12/2010 13:39

  PSC = Partit Sapastre de Catalunya

 • Jordi Roy Torras

  08/12/2010 10:41

  Una gran fita del “tripartit” va esser aconseguir que el gobern publiques les balances fiscals. A partir d’aquest moment el debat identitari per la independència de Catalunya a passat gairebé a segon terme i s’està plantejant, molt encertadament, en termes d’economia real. El missatge que “sols” aniríem molt millor anirà quallant mica en mica perquè la gent queda estorada quan totes les organitzacions estatals i autonòmiques reconeixem que som els mes solidaris, seguim essent el motor del país en termes de recaptació impositiva i mes enllà del Ebre no deixem de esser uns ploramiques, uns garrepes, uns insolidaris i tota les demes coses que se senten a dir en els mitjans de comunicació estatals. La gent que no combrega del tot en el debat identitari al final acabarà combregant amb el debat econòmic i faran seves les dites en la llengua de Cervantes “hermanos si, però primos no… o en català ja ni ha prou de esser “cornuts i pagar les sabates”
  En aquest context se’ns dubta fins que el PSC no es plantegi que faran els seus 25 diputats a Madrid quan han de votar quelcom que afecta de forma importantíssima Catalunya no estaran afrontant el greu problema de identitat que els afecta. Mirant els darrers 4 anys crec sincerament que molta gent socialista no ha pogut pair que una vegada conegut i reconegut el greuja fiscal que patim els 25 diputats del PSC a Madrid no hagin servit absolutament de res. Ha sigut una oportunitat històrica de canviar les coses perquè sense els seus vots al Congres Madrid no s’hagués pogut aprovar ni la normativa que regula la protecció d’una sargantana menorquina. Molt al contrari han sigut còmplices dels continus enganys i greuges que des de Espanya contínuament ens han imposat.
  Per a mi mínimament el grup propi al congres se’ls fa imprescindible, un altre cosa es que els il•luminats del Baix LLobregat els el deixin fer; ho dubto, sobretot veient que ja es perfila la senyora Chacón com la solució al problema…..mes del mateix que ja tenien.

 • Silvia Carrasco Pons

  08/12/2010 12:04

  Jordi, totalment d’acord, com que darrerament més aviat hem polemitzat he pensat que valia la pena posar per escrit que el teu darrer paràgraf hauria de ser la lletania dels del PSC que aspiren a repensar-se. Parlant d’arribar: podries fer arribar als responsables de l’ARA que Terol, vull dir ICV, no només existeix a Catalunya, sinó que ha estat la segona força genuinament catalana més votada? Recordar això també podria ajudar el PSC, i probablement a ERC, posats a fer…

 • BOIGxTU

  08/12/2010 17:40

  Estimat Jordi Serrano: No es poden servir a dos senyor a la vegada………….. capiche caro mio?

 • Carles G.

  09/12/2010 11:28

  Crec que el PSC està aplicant receptes de finals dels 80 on tenien un cert tipus d’electorat al any 2010. Com a “la cupula” manen els que van fer una involució espanyolista disfressada de catalanisme seguiran amb la mateixa recepta fins que el partit peti o s’escindeixi. Si en surt un de catalanista (amb centralitat politica real) que no sigui un engany crec que s’enduran una veritable sorpresa els de la cúpula actual.

  Podrien haver evitat aixó amb coses molt senzilles com: una certa elegancia quan es van “petar” a en Maragall, haver realment impulsat l’eix mediterrani amb accions i no de “boquilla”, haver fet més a Madrid perque el seu germà gran ja li anes be no plantar cara en el canvi del tribunal constitucional, o haver tingut la decencia de no pensar que la societat catalana se n’adonava que tenen un discurs submis a Madrid i un altre aquí.

 • Pere

  09/12/2010 14:01

  El PSC-PSOE va decidir fer una campanya espanyolista. Ni independentistes ni de dretes descartava un 30% del seu electorat que votaria sí en un referèndum. Els dos primers de la llista de Barcelona són estrangers afincats al país, però estrangers. Van portar al ZP i a la mare que el va matricular per movilitzar l’electorat del Baix Llobregat. I l’electorat del Baix Llobregat ha acabat votant, però votant CiU! No s’adonen que ningú no és emigrant eternament? I que a ningú no li agrada que el manipulin contra el país que l’ha acollit?

 • elena

  09/12/2010 15:30

  Jordi, Sílvia, molt d’acord amb vosaltres. Moltes persones provinents de la immigració dels anys 60 han votat CiU, i així m’ho han dit, “porqué son los que miran para casa” I perquè “allí en el pueblo todo es gratis o más barato y eso pagando nosotros, j…!”
  Al sentiment identitari també s’hi arriba per la butxaca.

 • Blandiblue

  09/12/2010 18:33

  Quan els 25 diputats catalans a Madrid votin en defensa de Catalunya tindrem un PSC català, fins que no arribi aquest moment, son PSOE.

 • Blandiblue

  09/12/2010 18:34

  El dia que els 25 diputats catalans a Madrid votin en clau catalana seran el PSC que la gent vota, mentre no sigui així son PSOE

 • xavier

  09/12/2010 20:43

  el problema es l’espanyolitat de MOLTS del psc

 • Cfc

  09/12/2010 23:29

  EL PSC ha perdut, per començar, perquè el president ha renegat del seu propi govern. En segon lloc, ha perdut perquè al PSOE li porta molts problemes un govern del PSC a Catalunya (sobretot si és en coalició amb una força independentista i amb una altra més d’esquerres). En tercer lloc, Catalunya és sociològicament convergent; és a dir: nacionalista-pragmàtica-pactista (per bé i per mal).En definitiva, Montilla va començar amb una aposta pròpia per un govern de coalició i ha acabat fent una campanya per destruir el seu propi govern per no perjudicar més el govern del PSOE a Madrid.I això ha estat jugar amb foc. i ara està pagant-ne el preu que -diguem-ho de passada- va calcular malament.(amb 30 diputats salvava els mobles)

 • enric

  09/12/2010 23:31

  porto 20 anys preguntant a amics militants del psc que em condretin què vol dir ser “federalista” i encara no n’he obtingut cap resposta.

 • Maricarmen

  10/12/2010 10:09

  Com es que algú s’ho pregunta?
  No es prou clar miran’t al nostre voltant.
  La nostre ciutat, la perdua de drets, respecte, valors, educació, la posició del partit sempre al costat dels bancs, la corrupció, etc…..!!!!!

 • Joan Mentres

  10/12/2010 10:45

  Entre molts d’altres motius, per que ningú enten com es pot estar a favor de la independecia del Tibet. Però no estar a favor de la independencia del poble saharaui (i ni condemnar la masacre del Marroc). Com es pot estar a favor de la independencia de Palestina però no estar a favor de la independencia de Catalunya!

 • cal roma

  10/12/2010 13:16

  sempre he votat a les esquerres al Parlament, al ajuntament al Siurana, al ros mai, a Espanya al Felipe i al Zapatero.
  Els esquerrans del Parlament seran uns altres, El Siurana ja no hi es, a Madrid ja veure com resulten els cambis. Estic fet un lio, ara esspero que el Laporta presenti llista a Lleida , no gobernaran les idees esquerranes i entre tots el independentisme ja m ‘agrada-

 • ignasi corredor tatjé

  10/12/2010 14:01

  Silvia Carrasco: ICV no és pas més genuïnament català que el PSC. O no vas veure tota aquella colla d’intel·lectuals madrilenys que donaven suport a Herrera i estan mortalment callats quan s’ataca Catalunya. A més en Miralles es dedica a rebentar manifestacions anti-castristes. Dictadura ni la del proletariat ¡¡

 • Jordi Cortes

  10/12/2010 20:36

  El PSC ha practicat un neoespanyolisme tronat i caspós.Poc lleial a Catalunya en els temes claus i a Madrid sense veu ni vot..Que és pensaven?

 • Jaume Puig Barrera

  10/12/2010 21:48

  Banquers i constructors els únics culpables?
  Penso que no, totes les administracions deixaven avançar la bombolla amb cap intenció d’aturar-la, però tots necessitem una vivenda per viure! o no?
  I els particulars? Quants van especular comprant habitatges sobra planell i venent avanç d’escripturar? I el valor de les cases i pisos? Som capaços de pagar qualsevol preu per un habitatge que no ho val?
  Que fàcil que és canalitzar la desesperació i senyalar només com culpables a banquers i constructors, els culpables SOM TOTS.

 • Txetxu Sanz

  11/12/2010 13:01

  No creo que el problema del PSC sea su catalanismo, ni su españolismo, como dice Jordi Hereu tiene esas dos almas. Coincido que el problema ha sido no saber trasladar a la opinión pública su ruta, su dirección. Tal vez por un liderazgo débil, por las complicaciones de un tripartito, no sé. En todo caso excesivo castigo o demasiado premio para una oposición (CiU y PP), una que sigue sin explicar que es (los de Polonia lo bordan con el “Tot i que” y el PP que ha denunciado ante el tribunal constitucional todas las leyes que pierde en el Parlament y realiza campaña permanente contra Catalunya (no contra los partidos políticos) en el resto de España, además de hacer una campaña xenófoga. Me resulta curioso que nadie hable del PP.

 • tony m ruiz

  12/12/2010 3:53

  el PSC a perdut vots per tot arreu, dels catalanistes cap a CiU, dels espanyolistes cap el PP i Cs, dels treballadors cap l’abstenció i penso que també cap PxC, el motiu: un desastre de tri-govern, una pèrdua de credibilitat amb l’estatut per ambdues bandes nacionalistes (cat i es), un president central amb la mateixa orbita de despropòsits, més preocupat pels dogmes de l’esquerra intel·lectual que pels treballadors i sobre tot fent molta demagògia en definitiva ningú sap on va i menys que pensa, per cert pels que parlen de federalisme, el federalisme es igualitari en el fons encara que pot ser asimètric en les formes i es la postura del Psoe, el PSC va avui dia per la via confederal, són dos visions molt diferents

 • Agapito López

  12/12/2010 13:55

  El PSC és un partit on la inmensa majoria de militants i quadres són gent de classe mitjana-alta que pensen en qüestions i en paràmetres tatalment allunyats del electorat de classe treballadora i popular on han de sortir els vots.
  La contradicció serà cada vegada més insostenible i, lamentablement, per obtenir vots optaràn pel discurs anti-sobiranista.
  Tot plegat molt trist

 • Pep Planas Giral

  12/12/2010 14:18

  Crec que el PSC ja està mort.
  D’aquest partit hitòric en sortirà un partit d’esquerres català ( Castells, Carod, Maragall, i d’altres ) i un PSOE (c ) – com el PPC- que farà bona la dita de Josep Plà: ” Allò que més s’assembla a un EZPAÑÓ de dretes és un EZPAÑÓ d’esquerres”.
  No crec que el que en queda del PSC se’n surti d’oferir una alternativa catalana d’esquerres sense trencar amb el seu SOZIOS que han permès liquidar el federalisme a EZPAÑA.
  en una visió general crec que seguim el camí per a construir la nostra identitat política nacional lliure d’enganys amb l’equerra EZPAÑOLA . Ara toca el torn dels catalans d’esquerra.
  Deixem a la feixista Chacon que faci el que pugui i que frueixi amb la seva centralitat allunyada dels debats identitaris. Ella està -molt aprop del bono bonete- preocupada per allò que preocupa als catalans realment no per allò que ens sotmet. ( això em recorda al PP, no?…. veieu com Plà tenia alguna raó! )

 • Manuel

  12/12/2010 18:24

  Podriem organtzar uns jocs florals on el tema fos aquest “Per què ha perdut el PSC?”

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús