Per què ha perdut ERC?

La gent d’ERC està convençuda que la culpa de la seva derrota és deu a haver fet president a José Montilla. No ho crec. ERC està acostumada a pactar molts governs municipals amb el PSC i mai ningú li ha plantejat problemes.

A més, ERC ja va fer president a un socialista (Pasqual Maragall) i va mantenir 21 diputats. Si la diferència és que no va néixer aquí, llavors potser els d’ERC han d’estar contents que no els recolzi aquest tipus de gent. Que José Montilla hagi estat president de la Generalitat ens estalvia per a les properes dècades milions d’articles sobre les immigracions dels anys cinquanta i seixanta i la seva integració en la vida política catalana. A ells, el meu agraïment.

Penso que en la davallada han influït les seves baralles; l’electorat és molt infantil i veu amb preocupació l’exercici de la vida democràtica interna, però a voltes aquestes lluites internes potser són excessives. Ara bé, crec que ERC ha patit un problema de dimensions històriques i que res podia aturar: ha sorgit l’independentisme de dretes, expressat en SI i Reagrupament. Entre tots dos partits sumen 140.000 vots.

Des de la transició ERC tenia una certa ambigüitat intrínseca, si es volia ser independentista només es podia ser d’ERC. A partir d’ara ERC ja no disputarà el vot a les forces nacionalistes, sinó a IC i al PSC. ERC haurà de reforçar la seva pròpia identitat esquerrana si de debò vol competir en una mapa electoral molt plural. SI, mentrestant, competirà directament amb CiU i es veurà obligada a evidenciar les contradiccions de la proposta nacionalista conservadora que en aquesta campanya electoral ha utilitzat més banderes estelades que mai.

Resumint: si ERC vol créixer i fer-se hegemònica haurà de dedicar molta més estona a veure com defensa les classes populars catalanes que a analitzar com es proclama la independència.

13 comentaris

 • Albert Garcia

  08/12/2010 20:07

  Els altres no ser, però jo no els vaig votar aquest cop simplement perquè en comptes de donar suport al creixement independentista, desprès del 10 de juliol es van dedicar a menystenir i ridiculitzar el sentiment de molts que volem avançar de manera decidida cap a l’independència i, a més tractant-nos de rucs. Ja sabem que declarar-se independents no és fàcil, ni cosa de dos dies, però el guany que hi ha al final del camí és massa important, com per intentar posar-hi pals a les rodes amb missatges descoratjadors tot per no perdre uns quants vots o pitjor, per la covardia pròpia.
  No s’ha fet cap avenç significatiu sense corres riscos.

 • BOIGxTU

  08/12/2010 21:00

  Tot això que diuen ARA, com es que no han fet res amb aquets 8 anys? ARA volen salvar Catalunya? Volen demanar als demés partits que demanin l’indapendència i ells tocan-se la panxa. S’acabat això de fer bullir l’olla a compte de gent de bona fe.

 • vacacega

  09/12/2010 11:01

  Si ERC va guanyar 21 diputats va ser perquè hi havia una figura de lideratge, en Carod-Rovira, que ens va il·lusionar a tots. Mostrava una imatge de seguretat, d’idees clares i d’aire fresc. Hi ha tres coses que han fallat a ERC: 1) Que Carod va prometre més del que tenia poder per fer, i això passa factura. 2) Que Puigcercós va trinxar el Consell Nacional d’ERC. És poc carismàtic. 3) Que el final del tercer tripartit ha estat marcat pel desori en un moment (sentència del TC) on es necessitava un govern fort. Per una banda hi havia un PSC que feia de portaveu del PSOE, per una altra una ERC desorientada entre fer govern i fer oposició i per acabar-ho d’adobar una ICV federalista.

  En resum, ERC és la que més mal parada ha sortit, perquè ha reaccionat tard, perquè la seva ideologia s’ha dissolt en un tripartit, i perquè encara no han sabut netejar la cara al consell nacional.

 • Albert

  09/12/2010 13:36

  ERC ha anat sempre perduda. Molta gent votava ERC per nacionalista. Carretero per exemple és de tot menys d’esquerres.

  Certament ara li toca posicionar-se a l’esquerra i no només al nacionalisme.

 • Carles G.

  09/12/2010 13:45

  Trobo que a partir d’ara es començarà a definir un nou panorama polític que sigui més adhient a la societat catalana d’avui. Ja hem allunyat els fantasmes de la transició i els plantejaments catalanistes fruit de la reflexió dels anys 30.
  Tenim una nova realitat i els partits (antics o nous) l’han d’encarar. Crec que el periode que s’obre amb CiU a la Generalitat i segurament el PP amb majoria absoluta a Madrid faran que es configuri un nou mapa politic a 10 anys vista. Esquerra s’haurà de reinventar si no vol morir en la que s’ens ve a sobre.

 • Blandiblue

  09/12/2010 18:38

  ERC va equivocar-se en pactar amb el PSOE i fer President un baró del Carrer Ferraz, encara no és un PSC català, esta sota el comandament del PSOE espanyol i els catalans tot i no comprar a Media Market no som tontos.

 • Per que?

  09/12/2010 22:17

  El que no es pot fer es engrescar la gent i despres dir que era broma. Per cert, que vol dir ser d’esquerres? agenollar-se davant de la banca i congelar les pensions als vells?. Em sembla que ets tu l’infantil. Una mica de respecte, que encara que no siguem rectors de cap universitat tampoc som tan imbecils com et penses.

 • jordi prats

  10/12/2010 23:56

  No comparteixo l’opinio de l’article. Si I Reagrupament no són vistos per l’electorat com independentisme de “dretes” sino com independentisme per sobre de tot, que és el que no ha defensat precisament ERC amb el tripartit.

 • jordi prats

  11/12/2010 0:03

  L’article diu que a ERC no l’han castigat per pactar amb el PSC perquè van fer bons resultats amb el segon tripartit. FALS: no te res a veure.
  No es el mateix PSC el prmer que el segon, no oblidem que Zapatero va fer fora al president que van votar els catalans (una), va començar les maniobres per netejar l’estatut (dos), van continuar donant soport al PSC danvant dels atacs PSOE (3) i van continuar amb la setencia de l’estatut (4).

 • Eduard Diaz

  12/12/2010 11:21

  Home, jo crec que la culpa dels 200.000 que se li han escapat les han tingut els vots al SI (102000) i al Reagrupament del Carretero (38000) de la resta en podeu buscar uns quants a CiU.
  Perquè ha passat això? son moltes les causes,
  -1er per haver estat partit de govern en la legislatura més desastrosa que mai ha existit,
  -2on per la forma de treure’s de sobre al Carod
  -3er per haver estat 7 anys sense recordar-se’n de la Independència
  -4º Per la poca credibilitat del Puigcercós.

  I ens les municipals que es preparin, a més del SI i Reagrupament hauran de compartir vots també amb les CUP.
  Mala peça al teler tenen els d’Esquerra.

  Salut i €

 • josep | sabadell

  24/12/2010 15:57

  Sense estat propi, les classes populars catalanes seran menystingudes per les classes populars subvencionades espanyoles.

  Ser de classe popular és fumut, però si a sobre estàs empadronat a Catalunya ja és “cornut i pagar el veure”.

  Anem badant amb missatges rancis, que al final ens prohibiran “el pa amb tomàquet”, i les “classes populars” espanyoles aplaudiran als seus: PP, PSOE i IU.

  Sis-plau una mica més de dignitat col·lectiva.

 • Jordi | Barcelona

  10/01/2011 18:14

  A aquest Jordi Serrano se li veu que escriu amb tinta vermella. Jo no votaré mai més a Esquerra per pactar amb el PSOE per segona vegada.
  Al Carod se li veu com un panxa agraida que és capaç de pujar a qualsevol al govern per tenir un càrrec.

  Esquerra a viscut aquests anys del rèdit de Colom. ERC era un partit mort i Colom va saber concentrar l’independentisme en ERC. Els actuals dirigents s’han servit d’això.

  Ni LAPORTA ni Reagrupament.cat són de dretes. SÓN INDEPENDENTISTES DE DEBÓ.

 • josep | sabadell

  10/01/2011 23:41

  Òndia Jordi_Barcelona, tu ets de la conya !!! no ?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús