Copagament?


Ens referim a la idea del copagament sanitari, és a dir, la idea per la qual un dia ens faran pagar algunes coses en l’atenció primària i en l’hospitalària. Es diu que caldria fer pagar per cada visita mèdica per evitar-ne el mal ús. O que es farà pagar per l’atenció hospitalària –un percentatge del cost real– o el menjar, o altres serveis hospitalaris.

focs202.jpg

Aquesta és la típica proposta que amaga moltes trampes. Implícitament es vol dir que la sanitat pública no és viable i que cal fer-la pagar als usuaris. Com si ara els diners que ens gastem en la sanitat pública sortissin de l’FMI o de la CEOE. És una ximpleria, ja que d’on creu la gent que surten els diners per pagar la sanitat pública? Dels impostos dels ciutadans. Llavors, copagament vol dir pagar dues vegades la mateixa cosa.

Anem a suposar que la sanitat pública no és viable. Si no hi ha prou diners per pagar la sanitat pública, abans de plantejar-nos fer pagar als malalts, per què no ho fem pagar als rics? Aquí rau la trampa. Primer retallen impostos, després diuen que el sistema no és viable i llavors retallen serveis públics. Aquest cercle letal i immoral es fa perquè els “mercats”, mai posen noms i cognoms, volen fer negoci amb la salut dels ciutadans. És igual que tothom accepti que la sanitat privada és més cara i menys eficaç i que, a més, deixa com al segle XV la major part de la població. La pela és la pela, encara que la gent es mori de malalties curables. En el cas de Catalunya l’assumpte encara és més dramàtic ja que la sanitat privada ha fet fallida diverses vegades i ha hagut de ser reflotada amb fons públics. Algunes d’aquestes empreses fins a dues o tres vegades.

Una crítica que faria a l’esquerra en els seus set anys de govern és que ha anunciat infinitat de vegades que estaven estudiant l’establiment del copagament. No l’han aplicat; llavors, per què ho han anunciat manta vegades? Pretenien desmobilitzar el propi electorat?

1 comentari

  • Carlos Pardo

    14/12/2010 23:27

    Jo faria diverses crítiques a l’administració sanitària de “l’esquerra” en els seus 7 anys de govern, perquè han perdut un temps preciós per deixar enrere lacres de mútues, derivacions, etc. que fan que molta gent menyspreï el sistema públic.
    Per altra banda, tot i que trobo que la salut pública, per formació i experiències dóna molts millors metges, tampoc no és just dir que la salut privada deixa la gent com al segle XV ni que la gent es mori de malalties curables per culpa, exclussivament, del sistema privat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús