Les ajudes als aturats no són viables?

El govern espanyol ha decidit retirar de cara a l’any vinent les ajudes de 426 euros als aturats que han acabat el seu subsidi d’atur. Hi ha dos arguments darrere aquesta decisió: un primer argument és que no hi ha diners i un segon més inconfessable.

picapica1.jpg

Comencem pel segon. Els economistes neoliberals parteixen de la premissa que si hi ha aturats és perquè no volen treballar i en el cas espanyol perquè hi ha massa subsidis. Per tant, a aquests individus els és igual que hi hagi una crisi mundial, que tanquin empreses, que es facin milers d’EROS; per a ells la llei de la gravetat és acceptable mentre no freni l’afany de lucre. Per tant, els “mercats” han pressionat el govern per tal que acabi amb aquest petit subsidi. En el fons, el que no ens diuen és que la gent hauria de treballar 56 hores setmanals per quantitats similars als 400 euros. El doble que un xinès del Maresme.

L’altre argument principal és que els 426 euros mensuals als aturats costarien la xifra de 850 milions d’euros anuals i que és inassolible.

Tenint en compte que afecta quasi un milió de persones més llurs famílies, el cost em sembla una xifra ridícula. Vegem-ho. Resulta que es va descobrir que 659 espanyols tenien diners a Suïssa. Gran descobriment! Resulta que els va arribar un disquet amb la llista. A aquesta gent, se’ls ha demanat si us plau que regularitzin la seva situació en comptes de fotre’ls a la presó. Increïble. A veure si Wikileaks en publica els noms i cognoms d’una vegada. Com riuríem! Bé, la meitat, uns tres-cents, han fet declaracions “voluntàries” i hisenda ha ingressat una tercera part del que costa el subsidi als aturats. Si investiguessin una mica, aconseguiríem pagar-ho tot.

Un sol ajuntament, el de Madrid, governat per la dreta que diu que els deutes públics han de desaparèixer, deu 7.145 milions d’euros, és a dir, si haguessin gestionat correctament com ho ha fet l’Ajuntament de Barcelona podrien pagar el subsidi durant 7 anys. L’any 2017 la crisi potser ja haurà passat.

No tenim 850 milions d’euros però hi ha hagut 350.000 milions d’euros per als promotors espanyols que no els pensen tornar; es tracta de l’anomenat “deute promotor” que acabarem pagant entre tots nosaltres. És a dir, en tindríem per als aturats fins 368 anys, fins a l’any 2378. I, per últim, podríem no pagar els deutes de la Caja de Castilla la Mancha que han sumat, de moment, 3.700 milions d’euros; una tercera part d’aquest forat l’han creat només 20 promotors. Com deien els luddistes: de riquesa, n’hi ha molta, el problema és que se la queden només uns quants.

1 comentari

  • Siscu Baiges Planas

    20/12/2010 10:43

    Bueno, alguns noms dels evasors sí que se saben. El pare de l’Artur Mas, per exemple, que, a més, el nomenava beneficiari d’aquests diners juntament amb la resta de la família. I, a més, aquests dies surt molt feliç als mitjans, perquè li ha regalat un timó de vaixell al futur president de la Generalitat. Maco, oi?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús