Morirem de gana o d’estrès

P1150179b.jpg

Avui la tecnologia ens permet arribar a la Lluna o parlar per una maquineta petita sense fils amb una persona que viu a qualsevol lloc del món. Mentrestant, milers i milers de persones passen fam i milions de persones al primer món són pobres o aturats. La ciència i la tecnologia haurien de servir en teoria per fer-nos més agradable la vida. A l’hora de la veritat no és així. Mai ha estat així. La mecanització de la indústria es podria haver utilitzat per alliberar els treballadors de les feines més desagradables i per aconseguir més hores d’oci. Les primeres dècades de la revolució industrial quedaran en la història com una de les èpoques més negres de l’explotació, el dolor i el patiment d’àmplies capes populars. Informes com el d’Ildefons Cerdà –o La situació de la classe obrera a Anglaterra, de Friedrich Engels– ens documenten la situació d’aquestes classes on l’esperança de vida es va veure terriblement reduïda.

No tenim escapatòria. Com que tot va tan ràpid, es dóna per suposat que ara es pot treballar molt més. Ara, com al 1800, les màquines no ens alliberen de feina, ens en donen més. Quanta raó tenien aquells vells lluitadors que seguien al rei Ludd. Si ningú atura aquesta disbauxa el món es dividirà entre uns ciutadans que es moren d’estrès i d’altres que es moren de gana. Efectivament, estem vivint una autèntica revolució tecnològica. Serveix per fer-nos més feliços?

7 comentaris

 • VICENÇ BELTRAN

  17/01/2011 12:37

  no creo

 • penito

  17/01/2011 12:40

  polla

 • Caramocoviçensveltran

  17/01/2011 12:47

  Soy gilipollas y no pasa nada nooo? Me como los mocos con un poco de sal!

 • Me como la polla

  17/01/2011 12:51

  Me gusta follarme peces espadaaa! jajajaja

 • POLICE

  17/01/2011 12:53

  Te confisco la droga y se la doy a mi caniche , tu madre!

 • Pere

  17/01/2011 13:56

  Totalment d’acord. Els de baix de tot ens calen veus com la teva. Jo sóc obrer i sense ser marxista, ni militant de cap partit, em considero d’esquerres (no podia ser altrament). L’esquerra no ha dit l’última paraula. Hem de canviar les coses, no anem bé. Abans, però, em sembla que ens hem d’acabar de desempellegar de prejudicis doctrinaris que no ens faran avançar. Necessitem una esperança.

 • assumpta lledó i fages

  21/01/2011 19:56

  estic d’acord en tot, però és dificil de sol.lucionar

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús