Els jueus, l’esquerra i Joana Ortega

P1190095.JPG

__________________________________

Estic fart de sentir a gent de centre, de centre dreta i de dretes a dir impunement que l’esquerra és antijueva.

A banda de la Pilar Rahola –un clàssic del desvari–, s’hi ha afegit els darrers dies la flamant vicepresidenta del Govern català Joana Ortega, que ha criticat el tripartit per l’oblit de la comunitat jueva. El que em faltava per sentir!

A finals de 2008 i inicis del 2009 Israel va atacar Gaza bombardejant població civil amb fòsfor blanc, un fet corroborat per Amnistia Internacional. Aquest fet va provocar una manifestació a Barcelona que una part de jueus d’extrema dreta no ha paït.

Als jueus els vull explicar algunes coses del país que potser desconeixen. Mentre s’iniciava l’Holocaust, a Catalunya hi havia una gent que ho aplaudia, per exemple el capellà Joan Tusquets, un home molt important en l’església catalana dels anys trenta i quaranta. A finals de l’any 1933 és invitat per l’Associació Antimaçònica Internacional a visitar el recentment inaugurat camp de concentració de Dachau. Ell mateix va comentar que “ho van fer per ensenyar-nos el que havíem de fer a Espanya”. I era l’any 1933! No cal dir que el feixisme va governar Catalunya durant quaranta anys, essent en la primera etapa de tipus nazi. El nacionalcatolicisme i el nazisme eren una mateixa cosa aquí quan vèiem bisbes saludant a la romana. La dreta catalana va ser filonazi en quasi la seva totalitat i progermànica quasi sempre; vegeu el llibre de memòries de l’Ester Tusquets Habíamos ganado la guerra.

Mentrestant, quins catalans van patir els camps de concentració nazis? No cal ser molt llest per respondre a aquesta pregunta: els catalans de totes les maneres de ser d’esquerres: gent d’ERC, del PSUC, de la CNT, etc. Uns 2.000 catalans hi van anar a parar, allí junt amb els jueus, mentre que aquí la burgesia recolzava els franquistes. La gent d’esquerres va ser la que va penjar a la façana del camp de concentració de Mauthausen una pancarta que donava la benvinguda a l’entrada de les tropes aliades i que deia: “Los españoles antifascistas saludan a las fuerzas liberadoras”.

De fet, la primera persona que va documentar la qüestió va ser Montserrat Roig, una militant del PSUC, a Els catalans als camps nazis i tenim el testimoni –entre d’altres– de Mercè Núñez Targa en l’esborronador llibre El carretó dels gossos. Una catalana a Ravensbrück.

Per si tot plegat fos poc, no ha estat fins al govern d’Entesa quan un conseller de la Generalitat ha organitzat actes oficials d’homenatge, per exemple, al camp de Mauthausen, en el marc de les actuacions del Memorial Democràtic. Increïble però cert.

Però la simpatia dels esquerranosos catalans pels jueus va durar per sempre ja que en la fundació de l’estat d’Israel i en els seus primers anys la seva concepció socialitzant amb els kibbutz, quan no directament prosoviètica, feia que Israel fos un punt de referència obligada per a qualsevol simpatitzant de l’esquerra al món.

Per tant, l’esquerra catalana mai acceptarem lliçons sobre el tracte als jueus, fins aquí podia arribar la ignorància.

11 comentaris

 • Arnau P.

  31/01/2011 13:54

  Ets patètic. El teu escrit és justament un exemple de desvari -´tu sí- antijueu. Anguniós!

 • Jaume

  31/01/2011 22:14

  Estic amb tu, Serrano. L’esquerra moderna no es caracteritza precisament per maltractar minories. Potser caldria afegir les crítiques que ha fet el tripartit a l’estat d’Israel (que no als jueus) i potser que no fem diferència entre jueus i catalans enviats als camps de concentració nazis des de Catalunya. Potser seria més encertat dir-ne catalans jueus i catalans no jueus…

  L’Arnau P. (Cpmentari 1) argumenta una mica el teu punt de vista, home!!

 • Pere

  01/02/2011 0:37

  Una cosa són els jueus i l’altra l’estat d’Israel. Jo els jueus mai els criticaré pel fet de ser-ne. Com tampoc criticaré els catòlics o els d’altres religions. Jo sóc agnòstic, però cadascú que s’ho manegui com vulgui. Ara bé, els governants de l’estat d’Israel són del tot criticables. Només faltaria ! Els jueus els veig amb simpatia i admiració. Però també he de dir que els d’aquí solen fer gala d’un espanyolisme que em provoca una certa aversió.

 • Jordi B.P.

  01/02/2011 14:48

  Joana Ortega va fer un recurs contra la consulta d’Arenys? No va ser Pilar Fernández Bozal?
  Ah, i sí: l’esquerra és antijueva.

 • jordi claret

  01/02/2011 19:14

  si es antijueva l´esquerra de la península en general excepte honrosos casos com el senyor Zaragoza(pero el psoe no se si es podria definir com esquerra)pero que es pot esperar de gent que te la Upec per fer contrapes a la UCE de tota la vida nomès per controlar el pensament i fer de contrapoder.Per cert qui realment va decidir la guerra va ser l´entrada dels USA i qui va resistir als nazis van ser els anglesos dirigits per esquerranosos com Churchill i Rooselvelt va home va que feu molta pena

 • Quima Pons

  02/02/2011 12:30

  Molt bó l’article. Aquesta dreta -com totes elles- s’àpropien d el diccionari. Quan empren la paraula “llibertat” per animar la contrària, seguint amb el costum, ara resulta que ha defensat sempre als jueus.
  Els jueus són molt respectats i estimats per l’esquerra com companys de dolor històric i per un pur respecte a totes les etnies. Ara bé, l’actuació d’Israel vers els palestins i la resta de països veïns, avui, no la podem avalar de cap de les maneres. Alguns amics israelians tampoc ho fan.

 • Roger Vilalta

  02/02/2011 14:49

  El que no té cap mena de sentit és que no es pugui criticar ni el govern de torn d’Israel ni discutir sobre l’essència d’aquell estat sense que siguis qualificat d’anti-jueu. Aquesta és una tàctica habitual de Pilar Rahola, és evident, però també d’altres nostrats il·lustres intel·lectuals defensors a ultrança de l’estat d’Israel, com Joan B. Culla o Vicenç Villatoro.
  De fet, una tàctica semblant però més subtil és utilitzada pel propi estat d’Israel. Les estades oficials de qualsevol governant a Israel comença per obligat protocol amb una visita al Museu de l’Holocaust. És una manera de dir: “aquesta és la nostra història; tingueu-ho en compte quan ens feu les vostres demandes polítiques”.

 • Frederic G

  03/02/2011 11:10

  Si l’esquerra pot dir que no és anti-jueva, només anti-govern israelià, és tan sols en el mateix sentit que Aznar, Rosa Dïez i Albert Rivera no són anti-catalans, només “anti-nacionalistes-excloents”. Rebutgen les solucions d’autodefensa, imperfectes (i cada vegada més, com totes les obres humanes, sobretot quan es despleguen en un medi advers), de jueus (o catalans o bascos). En canvi aplaudeixen les solucions igual o més imperfectes de palestins (o espanyols). Jo crec que el quid de la qüestió està en que l’esquerra i la dreta més extremes són acrítiques i dogmàtiques. En canvi, s’ha de reconèixer que Pilar Rahola -que no és sant de la meva devoció- explícitament reconeix el dret dels palestins a defensar-se, però insiteix en denunciar la parcialitat dels anti-israelians.

 • Carles C I

  03/02/2011 23:06

  D’acord amb l’article.
  gracies per la explicació, i jo afegiria que li diuen antisemita a els que s’ateveixen a discrepar del sionisme, Quins pebrots! per ex. de les atrocitats comeses per l’estat. Que renuncin a la violencia. Sr Arnau: es cómplice dels nous genocides? No necesiten del seu ajut.

 • Eduard Pallejà

  04/02/2011 7:44

  Molt bé Jordi per l’article. Les reacions dels que s’han sentit que els has trepitjat “l’ull de poll”, és un signe de l’èxit del teu pensament i opinió. Molts records i continua com sempre…..

 • Joan Boada

  20/02/2011 17:43

  A més del que explica en Jordi Serrano cal afegir que el govern d’esquerres ha creat, conjuntament amb l’ajuntament de Portbou, el centre Walter Benjamin que servirà per reecuperar la memòria d’un jueu perseguit pels nazis. Benjamin va ser un intelectual, historiador i amant de la llibertat. L’esquerra i ICV està en contra del terrorisme d’estat que utilitza el govern israelià contra els palestins.El que hi ha Catalunya és un grup de periodistes i escriptors que cobren del govern israelià per explicar les coses meravelloses dels governants jueus i de l’esat d’Israel com la Rahola, en Villatoro o en Joan B. Culla, entre altres.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús