El llibre s’acaba gràcies a Internet, que bé!

_______________________________________________

tros3.jpg

 

El libre s’acaba, molta gent n’està contenta. No entenc l’alegria de la gent. D’entrada cal dir que cada vegada s’editen pitjor els llibres.

M’expliquen que les editorials fan subhastes inverses per a les traduccions, és a dir, les acaben adjudicant a qui diu que ho farà més barat. La gent bona i reconeguda n’han quedat al marge. A més els llibres no es corregeixen convenient, no es repassen i s’imprimeixen ràpid i sense control. Per si fos poc, s’han anat establint criteris editorials estranys, per exemple, posar les notes al final del llibre en comptes de col·locar-les a peu de pàgina. Per justificar-se diuen que la gent no llegeix llibres amb notes. Quina ximpleria! Això se’n diu projecció, és a dir, posar en boca d’altres el que fan els dirigents de les editorials, no llegir mai res. Si llegissin sabrien que qui compra un llibre d’història precisament demana les notes i les vol a peu de pàgina. Diuen, a més, que si ho fan així és més car. És increïble que quan els llibres es feien a mà es fessin bé i ara, amb els mitjans que hi ha, es facin malament. Pel que es veu hi ha dirigents editorials que creuen que la gent comprem llibres pel preu. Increïble. O sigui que si vull comprar un llibre de Josep Fontana o JavierMarías i veig que és molt car, m’acabaré enduent un llibre baratet de Sala Martín o Joaquín Estefania.

Diuen que la gent llegeix per Internet. Fals. La gent el que fa per Internet és veure porno o cotxes i motos. Tothom sap que llegir més de tres pàgines per Internet és impossible. De fet, un amic molt esquerranós em va dir que fins i tot en aquests ambients cada vegada és més difícil que es llegeixin llibres. Més de tres pàgines la gent es cansa. Per aquesta raó s’ha fet tan famós el llibre Indigneu-vos d’Stéphane Hessel, perquè és curt, molt curt.

Abans cremaven biblioteques, ara ja no caldrà, n’hi haurà moltes plenes de llibres però no hi anirà ningú. Es tracta de la victòria final de la dictadura de la mentida i la ignorància.

 

2 comentaris

  • Jordi Izard i Granados

    19/05/2011 18:00

    Comparteixo la teva opinió sobre l’escassa lectura de llibres i la ràbia (per inneficients) que fa trobar les notes agrupades totes al final dels llibres. Jo també les prefereixo al peu. Sobre la llargària dels llibres m’ha passat alguna cosa molt curiosa: normalment, en la lectura d’un llibre “gruixut” pot costar no “perdre’n el fil”, però mai m’havia passat (fins ara) que un llibre petitet no m’hagi acabat “d’entrar”. Porto dues lectures del famós (per què?) “Indigneu-vos” d’en Hessel i encara no n’he tret l’entrellat. Ah!, per cert. Opino que la gent que aquests dies protesta pels carrers, difícilment s’ha catalitzat per aquesta insípida i apàtica lectura. Potser l’hauré de rellegir una tercera vegada, o demanar que algú més entenimentat me l’expliqui. Qui s’hi ofereix? Salut!

  • Hmmmm Hm Hmmmm

    21/09/2012 16:20

    “A més els llibres no es corregeixen convenient,” i els articles, aparentment, tampoc.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús