No et castiguis més, Monzó!

vaq5.jpg

Quim Monzó ha comès un article a La Vanguardia contra els acampats a la plaça de Catalunya. Hi ha persones que sempre pontifiquen, però hi ha persones que pontifiquen una cosa i al cap d’un temps tot el contrari. És a dir, diuen una cosa i la contrària i en ambdós casos estan equivocats, que ja és difícil; el resultat és que mai l’encerten.

En aquest article fa burla de manera facileta i demagògica contra els nois de les acampades. El recurs és vell i massa fàcil: agafes uns eslògans, pancartes o frases d’una persona que passa per allí (quan no t’ho inventes, que la realitat no t’espatlli una mala columna) i així eleves a categoria l’anècdota més ridícula.

Però per què Quim Monzó critica tant els acampats? La resposta no és fàcil. De fet, és una autocrítica. De jove, Quim Monzó era una persona d’extrema esquerra. Era una peça clau en la revista llibertària Ajoblanco, la revista dels hippys del seu moment. El seu director Pepe Ribas defineix Monzó com un “disparate explosivo devoto de la gamberrada experimental y de todos los ismos, especialmente de los prochinos”. Quins temps aquells, on fins i tot Federico Jiménez Losantos anava de viatge a la Xina de Mao! En aquesta revista havia col·laborat també Luis Racionero, on exposava la curiosa teoria que la realitat que crea la LSD és més real que la realitat de veritat.

De fet, Monzó ha passat de ser un revolucionari a ser el gran defensor públic de La Vanguardia. Aquests canvis tan dràstics, amics, es paguen cars. Penso que potser aquesta mutació tan intensa es deu als efectes col·laterals del consum de substàncies lisèrgiques que alteren la consciència; si no, un no escriu un article com aquest.

Els acampats han encertat aquesta vegada la iniciativa, s’han cuidat molt de no donar motius a l’escarni –per exemple, la seva actitud envers l’alcohol denota una gran maduresa política que, per exemple, la meva generació no vam tenir amb les drogues. Però no sé per què el Quim pretén burlar-se d’aquells que volen criticar els rics i els especuladors financers. Joseph Stiglitz va fer un article dient que la solució a la crisi passava per empresonar els dirigents dels bancs: “O enviem els banquers a la presó o l’economia no es recuperarà”. I aquest senyor, a banda de premi Nobel d’economia, va ser vicepresident del Banc Mundial.

Per mi els acampats són importants almenys per dues raons: la primera, per posar en primer pla els culpables de la crisi i, en segon lloc, com a punt de partida de la presa de consciència dels joves. Si els joves no participen de la política, la política els bandejarà uns quants anys més. No hi ha dreceres individuals.

Els mitjans de comunicació haurien, però, de reflexionar si és compatible posar-se a favor d’una gent que critica amb raó el sistema econòmic quan a la secció d’economia només donen receptes neoliberals.

Quim, no cal que et facis una autocrítica tan dura, sabem que de jove et vas equivocar molt, però no cal que et flagel·lis tant i deixa els joves que facin el seu camí. Segur que seran molt més intel·ligents que en vas ser tu. No és gaire difícil.

 

10 comentaris

 • josep | sabadell

  31/05/2011 23:07

  No et castiguis més, Serrano !!!

 • Oriol

  01/06/2011 15:04

  D’aquest article només puc dir una cosa: “Perdoneu, però algú ho havia de dir!”. Gràcies Serrano!

 • Josep M de Sant Cugat

  01/06/2011 16:10

  Es bo, Jord,i desemmascarar aquells intel·lectuals que després de passar pel radicalisme jovenil es converteixen en intel·lectuals orgànics…i així poden sumar la vàlua personal a la que els concedeix el poder al qual serveixen.

 • José Luis Rivera

  01/06/2011 17:05

  Molt bona la reflexió, cal donar suport a aquests joves que l’estan encertant molt, però que també tenen dret a equivocar-se per tal d’avançar i aprendre.

  Ah! felicitats pel nou llibre, i molta sort en la presentació aquesta tarda a Sabadell!

  Salut i república

 • carles castells

  02/06/2011 0:52

  Gràcies Serrano!!

 • Pau Serrano

  03/06/2011 12:08

  Molt bon article d’en Monzó a La Vanguardia, però que molt bo. Neteja de la Plaça Catalunya JA

 • Ricard

  22/06/2011 19:20

  Jordi, per mi també són importants els acampats però crec que coneixes poc a Monzó. Has d’anar una mica més enllà. El Quim és un mentider en potència i, sense voler-ho, s’ha burlat de tu. Els seus articles t’han de servir per reflexionar, però no per creure-te’ls.

 • Marc

  14/10/2011 16:11

  Estic d’acord amb el primer comentari (Ricard). Quim Monzó és per sobre de tot un provocador bastant original, deixant de banda el plaer orgàsmic que sent quan porta la contraria.

 • Sergi.E

  16/03/2012 20:36

  Chapeau i gràcies!

 • Ler

  11/08/2012 7:22

  Roney,existe o pitancoel. A rede traz pitancoel.Como o livro tambe9m trouxe.Considerarmos que essa oportunidade faz de nf3s a gerae7e2o escolhida por Deus para implantar a justie7a na terra e9 a falta de vise3o que acabamos levando, como algo especial para justificar a nossa presene7a e ampliar uma falsa importe2ncia.E quando digo nf3s, me incluo no bolo.Estou apenas tentando amadurecer e repensar o que je1 andei tambe9m pregando por aed.A palavra sabedoria parte de uma vise2o mais holedstica, que se inicia com o auto-conhecimento e da procura no que he1 de humano em cada um, independente se somos judeus ou e1rabes. Brasileiros ou Coreanos. Palmeirenses ou Corintianos.Isso pode ser expandido com tecnologias ou destrueddo com elas.Uma faca e9 uma faca.Serve para cortar o queijo mais gostoso a luz de vela, ou acabar com a vida da namorado por cifames.No mesmo jantar!!!!Sabedoria segundo tenho tentado trabalhar e9 auto-conhecimento, humilidade, serenidade, compaixe2o, ligae7e2o entre o eu e o todo.Algo que passa longe das religif5es e talvez se aproxime do resgate do caldo de todas as culturas dizimadas em nome do progresso e do desenvolvimento.Somos filhos das Cruzadas, dos be1rbaros navegadores, que vierar trazer luz aos selvagens daqui e de acole1.O eurocentrismo e o homocentrismo venceram, mas convenceram?Tenho mais perguntas do que respostas mas que ne2o estamos na sociedade do conhecimento e da informae7e3o e9 algo que me parece cada vez mais claro .diante de toda a arroge2ncia que essa afirmae7e2o conte9m e gera em termos de ae7f5esMe diga vocea agora.abrae7os,Nepomuceno.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús