Neoliberalisme català, un oximoron Per un estat català socialista (3)

 

vermell3.jpg

Javier Marías escrivia fa uns anys que vivim uns temps on recordar una cosa de fa més de quinze dies és de mala educació.

Quin és el model de país que volen els que ara ens manen aquí? Volien “‘irlanditzar” Catalunya, vés per on! Anem a la famosa conferència “Refundant CDC. Notes sobre la conferència d’Artur Mas: El catalanisme, energia i esperança per a un país millor” del 20 de novembre de 2007. Es diuen coses com aquesta:

“Irlanda i Finlàndia són països relativament petits, com Catalunya; sense grans recursos, com Catalunya; sense un gran poder, com Catalunya; però són països que caminen per la via de la qualitat i de l’excel·lència, més que no pas Catalunya. Fa només 20 anys hauria estat impossible posar aquests dos exemples; avui se’n parla, i molt.”

Sort que també se cita Finlàndia. O aquesta altra:

“La proposta és aquesta: Jo m’arrisco a fer-ne una, al voltant d’una idea central (…) deixem que progressivament el ciutadans escullin el servei social que més s’adapta a les seves necessitats com a persona, i fem que l’oferta d’aquests serveis, pública o privada, es vagi adaptant a la demanda. (…) En definitiva, aquest canvi que proposo comporta potenciar el dret a triar per part de l’usuari el servei que més li convé.”

 

És a dir, el principi neoliberal del xec escolar, sanitari, etc. És a dir, l’Estat garanteix una part i de la resta ja t’espavilaràs. I una amenaça:

“Radical ha de ser també en la denúncia dels abusos que pateix.”

 

D’aquí ve que, quan van poder, van fer inspeccions a tots els perceptors de pirmis de Catalunya durant un mes d’agost. Aquestes mateixes idees porten d’altres a fer 150.000 inspeccions als perceptors de subsidis d’atur –miserables!– i, en canvi, a les 650 persones enxampades amb diner negre a Suïssa se’ls envia una amable carta. Quina barra! Emilio Botín, ell sol, va pagar “voluntàriament” sense cap inspecció l’equivalent a tots els pirmis catalans d’un any

Però si voleu més precisions anem a veure què deia David Madí al llibre Democràcia a sang freda. Així s’entén millor això del model irlandès. Madí ens explica que en aquest país l’impost de societats és del 12%, l’equivalent de la Seguretat Social el 5%, l’impost de la renda i l’IVA es redueixen a la mínima expressió. Proposa eliminar a Catalunya “unes quantes figures impositives anacròniques i immorals, com són l’impost de successions i el de patrimoni”. Vol situar l’impost de societats en el 20% en un primer estadi i rebaixar l’IVA i “l’impost sobre la renda un 30% i aconseguir un marc fiscal simplificat que ens situï en els nivells fiscals més baixos d’Europa”. Per si no hagués quedat clar, proposa que: “Catalunya ha d’adoptar, en un període d’una dècada, una estratègia de xoc fiscal”. Collons! És la proposta econòmica més neoliberal que he sentit mai a l’Estat espanyol, ni els més agosarats del PP s’han atrevir a tant.

Ara David Madí és el president del Consell Assessor d’Endesa, aquesta empresa que tant ha fet per la nació catalana. D’una empresa, o una part d’ella com FECSA, que se la va apropiar en un jutjat de Reus en 24 hores un home com Juan March, què se’n pot esperar?

Confirmo als llibres de memòries de Jordi Pujol que, efectivament, abans el model de CiU era Suècia. Anem enrere.

11 comentaris

 • Francesc Picas

  23/04/2013 10:52

  Bé, això ja em sembla una altra cosa. Veus com no és tan difícil tenir un parell de certeses? (cadascú les seves). És interessant debatre quin model d’estat volem, però primer l’hem de tenir, sino posarem els carro davant dels bous. Per cert, gràcies per la informació sobre D.Madí, només recordar que els senyors F. González i Aznar també formen part de consells d’administració d’empreses importants cobrant el respectiu sou a part del que tenen com a ex-presidents del govern escanyol.

 • Guillem Serra

  25/04/2013 13:32

  Hi ha més models, Europa n’és Plena!! Dinamarca, Bèlgica, Holanda… Noruega, Finlàndia, Suècia… (fins i tot ens demostren mes o menys com quedaria una lliga Catalana a nivell Europeu)… i d’altres més factibles: Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia, Croàcia…

  No cal obsessionar-se amb Suïssa, ja arribarà!

  Comencem per una Croàcia, continuem per una Txèquia, intentem una Dinamarca… i si fem les coses bé, ja arribarem a Suïssa.

 • Anònim E. Covard

  25/04/2013 18:07

  Per un estat democràtic! Que vol dir un estat socialista? Cuba i Nord-Korea? Un estat democràtic on el poble decideixi el model d’impostos, d’escola, de sanitat. UN esta in una Catalunya lliure, on dreta i esquerra facin propostes PER A NOSALTRES.

 • Francesc Picas

  27/04/2013 11:00

  o les antigues URSS, Polònia, Txecoeslovàquia, Bulgària, Romania, Alemanya de l’Est,Hongria, (per cert, que en queda?), la Xina i la Veneçola actuals. No va ser el PSC-PSOE el que va fer la LOAPA i els GAL?

 • Vicenç Ferrer Andreu

  27/04/2013 11:56

  Tothom té dret a la seva opinió…encara que sigui tan esbiaxada com la del Serrano que acaba no sent ni informativa ni pedagogica, sino simplement ideologica i demagogicar

 • Jordi Serrano

  29/04/2013 11:46

  No coneixeu res de la tradició socialista catalana? Algunes pistes del que vull per Catalunya: Sebastià Estralau, Rafael Godai, Joan Carbonell, Joan Novis, Josep de la Trinxeria, Joan Petit, Antoni Francesc de Berenguer, Rafael Nebot, Josep Robrenyo, Antoni Puigblanch, Ramon Xauradó, Abdó Terrades, Narcís Monturiol, Francesc de Paula Cuello, Francesc Pi i Margall, Josep Narcís Roca Ferreras, Josep Anselm Clavé, Teresa Claramunt, Isabel Vilà, Ángeles López de Ayala, Josep Llunas i Pujals, Salvador Seguí, Rafael Campalans, Andreu Nin, Francesc Layret, Buenaventura Durruti, Frederica Montseny, Lluís Companys, Manuel Serra i Moret, Josep Moix, Josep Miret, Mercè Núñez Targa, Joaquim Amat-Piniella, Gregorio López Raimundo, Miquel Núñez.

 • Xanflins

  29/04/2013 19:32

  Que CDC diguin el que vulguin. Quan tinguem un estat ja ens discutirem i votarem el que més ens convé. En qualsevol cas, dir que la Catalunya independent ha de ser així o aixàs per força tan sols ens portarà divisions absurdes.

 • Àngel García.

  30/04/2013 14:25

  Totalment d’acord quan arribem a la Independència ja votarem el model fiscal. No fem ara el conte de la la lletera i no ens discutim ara.
  Primer farà faltà pujar la autoestima de molts catalans “timoratos y cobardes” com diuen ells que ens coneixen molt be i donar un cop a a la taula, demostrar caràcter i fermesa.
  També serià bo visualitzar una futura Catalunya dels catalans i per els catalans i no anar amb un lliri a la mà pensant que català es qui viu i si “pixa” a Catalunya.
  Personalment en el plànol polític d’una Catalunya independent seria convenient no portar la democràcia a límits histriònics i no deurien ser els partits espanyolistes i lliurar-nos de veure Camachos,Millos,Riberitas ,Navarros,Lucenas i d’altres traïdors i renegats.La nostra salut o agrairia.

 • Francesc Picas

  01/05/2013 8:05

  La tradició socialista catalana continua amb: Chacón, Corbacho, Montilla, Manuela de Madre…

 • Josep

  02/05/2013 21:03

  Com sempre al Sr. Serrano se l’hi veu el llautó.
  1. Aquestes propostes convergents, son això propostes d’un partit polític concret i prou. Recordo que aquí no vivim en dictadura i el poble continua triant.
  2. Catalunya necessita ser independent per que entre d’altres raons, el nacionalisme, catalanisme o patriotisme deixi de tenir sentit en la política per que ja no serveixi com a argument per ningú. Tots seriem només catalans i punt.
  3. Donada una situació de tenir estat propi, les eleccions serien per contrastar únicament idearis polítics i aleshores veuríem l’èxit o el fracàs de propostes com les que s’esmenten en el seu escrit.
  4. No ens vulgui fer agafar por a la independència assimilant subliminarment estat propi i polítiques neolliberals per que no cola.
  5. Estat Català?, Si, Neolliberalisme?,Ja ho decidirem nosaltres solets a les urnes quan toqui Sr. Serrano. Ja que no aporta res, si més no, no enredi. Merci.

 • Miquel Roger

  06/05/2013 19:01

  La nova Constitució de Catalunya ja llimarà aquets aspectes als que fas referència, Jordi Serrano.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús