Acabarem posant la Universitat a Cervera (Per un estat català socialista (5))

imagesCA9EAGF8.jpg

 

______________________________________________________________________________________

Aquests dies s’està dirimint l’acomiadament d’un nombre incalculable de professors universitaris, uns 300 a la UAB, quasi 580 a la UPC (La Vanguardia, 20-3-13); en total probablement seran acomiadats entre 2.000 i 3.000 professors universitaris a Catalunya. Significa l’atac més greu a la Universitat des del franquisme. Significa a més la fi del relleu acadèmic.

L’augment del 66% en les taxes acadèmiques fa que ja no estudiaran els millors, els més capaços, els millors estudiants, sinó totxos fills dels rics. Tant parlar d’excel·lència per acabar rebutjant els millors. De fet, com el fill de Gaddafi, Saif, que va estudiar a la London School of Economics. Casualment, Saif Gaddafi es va doctorar copiant la tesi doctoral, això sí, fent una donació d’un milió i mig de lliures esterlines. El director de la London School of Economics del moment era Anthony Giddens, l’ideòleg de Blair i la tercera via. No és casualitat.

Aquesta catèrvola de neoliberals ens deixaran una petita universitat a Cervera –com la de l’any 1718– i totes les altres tancaran per manca de diners. Això sí, la gran diferència entre el 2013 i el 1714 és que llavors tothom va entendre que era el resultat lògic d’una derrota militar i la consegüent humiliació cultural. Almenys abans podíem posar el retrat del rei a l’inrevés. Ara no, ara ens ho administra el nostre propi govern. Què haurem de fer, posar la fotografia del Mas Colell al revés?

La darrera proposta és que el rector no l’esculli la pròpia universitat –recordem que ara hi ha un sistema de vots ponderat ja molt restrictiu– sinó el govern. Als consells socials ja hi han anat posant persones del món empresarial; ara regalaran directament la universitat pública a una iniciativa privada que mai ha sabut fer una universitat privada competitiva i que ha vist els llicenciats com un perill. A les escoles de negocis suggereixen eliminar del currículum algunes coses perquè es considera que als empresaris catalans no els agrada tenir gent molt preparada.

M’agradaria pensar en una utopia. A Alemanya els dos darrers Länder on van provar de posar taxes als universitaris les han tret, per la força de l’SPD, dels Verds i de Die Linke

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús