Ens amenacen de deixar-nos sense sanitat pública (Per un estat català socialista (7))

setc18.jpg

 

______________________________________________________________________

El conseller Boi Ruiz, el dia de la presa de possessió, va recomanar des de TV3 als ciutadans que es facin d’una mútua. El 18 de febrer de 2011 va dir: “Ens agradaria obrir l’opció a un model assegurador diferent de l’actual. Seríem partidaris d’instaurar un model molt més europeu, en què els ciutadans subscriuen una pòlissa bàsica: una assegurança obligatòria per a aquells que tenen un nivell de renda alt”. És a dir, el model nord-americà, on els joves rics sans paguen una mútua i els malalts i pobres van a la sanitat pública infradotada. Fa por. Als EUA el 50% de la sanitat és privada i hi dediquen un 17,6% del PIB. A Espanya només el 30% de la sanitat és privada i només hi dediquem un 9,6% del PIB. Quasi la meitat. Als EUA unes 100.000 persones moren de coses que aquí es curen i 60 milions de persones viuen sense assegurança mèdica. Estem disposats èticament a acceptar que un nen mori de càncer perquè els seus pares no tenen diners per pagar la químio? Ens estem tornant tots psicòpates?

No explicaré ara que una part de les mútues catalanes tenen la seva arrel en el robatori franquista de les mútues obreres i tampoc explicaré que una part de la medicina privada catalana ha estat de sempre un desastre, vegi’s el sanejament amb diners públics per tres vegades de l’Hospital General de Catalunya i de l’Aliança també tres cops.

Ens deixarem robar una de les més brillants conquestes de la democràcia, com és un sistema de salut pública barat, eficaç i molt ben valorat pels ciutadans? Estem creuant una frontera que porta a la fi del contracte social i a la fi de la pau civil.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús