El Nadal més calorós

Arribar al país al mes de desembre provoca certes contradiccions climatològiques. El mes s’inicia coincidint amb el començament de la temporada seca que es prolongarà fins al març quan comenci la temporada de pluges. L’any a Uganda es divideix en dues temporades de pluges, d’octubre a novembre i de març a juny; i dues estacions seques, de desembre a març i de juny a setembre. El canvi climátic però, està provocant canvis en aquestes estacions. Que el temps sigui calorós i permeti sortir al carrer en samarreta, pantalons curts i xancletes, gràcies a la situació a tocar de l’Equador en què es troba el país, a uns 70 quilòmetres al sud de la capital. Fet inusual tenint en compte que és Nadal i que la temperatura durant el dia supera els vint-i-cinc graus i que a la nit no baixa dels quinze.

Resulta del tot estrany per algú acostumat a passar el Nadal amb el termòmetre surant els zero graus. Fins i tot pot semblar còmic trobar-te “xarangues” en maniga curta i gorro de Santa Claus tocant nadales anglòfones, una de les múltiples herències colontizadores britàniques.

Els dies festius ugandesos nadalencs coincideixen amb els catalans. Aquí se celebra tan el dia de Nadal, com Sant Esteve, anomenat aquí The Boxing Day, d’acord amb la tradició britànica, que es celebra a la majoria de països pertanyents a la Commonwealth i que sovint conincideix ab el tret de sortida de les rebaixes d’hivern. En comptes de menjar canalons, el que és característic cada 26 de desembre a Uganda és obrir regals i tot tipus d’emboltoris que deixa al llarg de la nit Santa Claus. Tanmateix, també és un dia de fer donacions i regals a les famílies amb menys recursos. Una tradició que es remunta a l’Edat Mitjana quan el dia després de Nadal els nobles regalaven caixes de queviures al seu servei.

L’últim dia de l’any, a Kampala els ugandesos donen la benvinguda al 2013 des del carrer, sense raïm, veient els focs artificials des d’algun punt de la ciutat. El millor lloc per veure’ls és des dels jardins del hotel Sheraton, al centre de la ciutat, al costat del monument de la Independència. Després dels focs la nit continua amb una infinitat de concerts i  festes al carrer, hotels, bars i discoteques.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús