El personatge del 2012, Stephen Kiprotich

El 2012 acaba, com sempre, fent balanç dels principals esdeveniments que han passat i triant els personatges més destacats de l’any. Si bé la crisi, les retallades i la consulta per la independència han sigut les protagonistes a Catalunya i el reelegit president Obama ha estat escollit per la revista Times, com el protagonista de l’any; a Uganda la persona més rellevant del 2012 ha estat el maratonià Stephen Kiprotich. Tanmateix els esdeveniments més destacats al país han estat les celebracions dels 50 anys de la independència, la corrupció endèmica i les controvertides i polèmiques lleis com l'”anti-homosexual” i la de l’explotació dels nous jaciments petrolifers. Temàtiques de les quals se’n parlarà i en parlarem força aquest 2013.

Font: The New Vision

Kiprotich, de 23 anys, serà premiat com l’esportista de l’any el proper 19 de gener a la glamurosa gala que tindrà lloc a l’Hotel Imperial Roayal de Kampala. El maratonià, pràcticament desconegut al país fins els Jocs Olímpics de Londres, va guanyar la prova dels 41’167 quilòmetres el passat 12 d’agost. Feia 40 anys que Uganda no aconseguia cap or des de que l’atleta John Akii-Bua guanyà els 400 metres tanques a Munich’72.

Kiprotich és originari de la província de Kapchorwa, regió muntanyosa a l’est d’Uganda, on el Mont Elgon s’aixeca a més de quatre mil metres tot assenyalant la frontera amb Kenya. És una zona productora del millor cafè aràbiga del país.

Serralada del Mont Elgon

L’atleta forma part de l’ètnia sabin, lamentablement coneguda per ser l’únic grup ètnic ugandès que continua il·legalment i clandestina practicant la mutilació genital femenina. Tot i que cada vegada menys per la pressió del govern de Museveni i per grups d’ONG’s i col·lecitus de dones sabin, encapçalats per Jane Frances Kuka, activista i diutada pel districte de Kapchorwa, que fou també ministra de gènere i cultura.El maratonià s’ha convertit en un heroi nacional de qui els ugandesos se senten molt orgullosos.

 

No cal dir que és la persona més venerada del seu districte. A més, la seva història personal s’ha convertit en un exemple de superació i d’èxit al país. El més petit de set germans, va créixer en el si d’una familia dedicada a la pagesia i ramaderia de subsistència.En les seves estones lliures entre l’escola i el treball familiar, Kiprotich entrenava pels camins i carreteres de la serralada de l’Elgon fins que es va traslladar a Kenya per dedicar-se plenament a l’atletisme. Ara comença a recollir els fruits.

 

1 comentari

  • Marta Raventós

    24/04/2013 17:15

    He llegit alguns dels articles de vivint Kampala, i puc dir amb satisfacció que m’agrada saber que hi ha un espai dedicat a Àfrica dins del diari ARA amb l’eix central a Uganda, país que he visitat diverses vegades, que estimo, i en el que tinc molts amics i llaços afectius. El que no entenc és quina relació hi ha entre la mutilació genital femenina i l’Atleta guanyador de la medalla d’or de Londres en la categoria de Mataró. Malauradament en molts països africans es practica encara aquesta mutilació abominable, però el fet de que Stephen Kiprotich pertanyi a una ètnia que sembla que continua amb aquesta pràctica no em sembla motiu suficient per associar el seu nom a la etiqueta “Mutilació genital femenina” que pot fer treure al lector conclusions errònies i que embruta la gesta titànica d’aquest atleta.
    Amb aquest tipus d’associacions no deixarem aixecar mai el cap a Àfrica perquè cada vegada que aconsegueixen alguna cosa bona, sempre ens afanyem a recorda’ls-hi els defectes i les vergonyes.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús