El Triangle de Luwero

Font: OMS

Van ser uns anys de guerra de guerrilles amb centenars de milers de morts, desaparicions, tortures i violacions de tot tipus i on una regió, denominada el Triangle de Luwero, va ser especialment massacrada. El Triangle és una zona que inclou els districtes de Luwero, Kiboga i Nakasongola. Luwero és una petita ciutat situada a 60 quilòmetres al nord de Kampala. A principis dels anys vuitanta en aquest districte, l’actual president, Yoweri Museveni, va comandar les forces d’alliberament i resistència, l’Exèrcit Nacional de Resistencia, contra el règim d’Obote i que, finalment, van arborar Museveni al poder.  

Per no oblidar el genocidi, a Nakaseke, prop de Luwero, la comunitat juntament amb la UNESCO i el International Development Research Center (IDRC) van construir-hi un memorial on es mostraven restes de  cranis de les nombroses víctimes de la zona. Posteriorment, el memorial va ser reconvertit en un telecentre comunitari. Al centre es duen a terme diferents projectes com el de l’establiment d’una radio comunitària, una biblioteca o un mercat d’artesania.

Bajjansolo Training Center, Luwero

Avui la vida continua a Luwero amb un pes important de les diferents comunitats que treballen pel desenvolupament d’una zona intensament maltractada. És el cas del Basajjansolo Memorial Training Center, una escola-cooperativa on tots els membres en són socis i beneficiaris dels projectes d’educació i formació continuada que s’hi duen a terme. Especial atenció reben els nens orfes i grups més vulnerables. Uns nens que són el present i el futur d’una regió compromesa que mira endavant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús