Uhuru Kenyatta, camina cap a la victòria de les eleccions kenyanes

Kenyatta i Rutu durant la campanya electoral. Font: The Daily Nation

Després de pors, especulacions i preguntes sobre què passaria, i després d’interminables cues i d’un impressionant dispositiu de seguretat, el poble kenyà ha votat i ha escollit president pels pròxims cinc anys. A hores d’ara, tot apunta que Uhuru Kenyatta del partir de l’Aliança Nacional (TNA)  serà el proper president de Kenya. Amb més del 50% dels vots escrutats, l’actual vice-primer ministre i  fill del primer president del país, Jomo Kenyatta, serà el vençedor d’un recompte molt igualat i, d’acord amb els pronòstics, Kenyatta obtindrà poc més del 50% dels vots. En segon lloc,  quedarà el fins ara primer ministre, Raila Odinga, de la Coalició per les Reformes i la Democràcia (CORD) de la ètnia luo de l’oest del país.

Kenyatta, de 51 anys, pertany al grup ètnic kikuyu, propi del centre de Kenya. Haurà de compaginar la presidència del país amb el judici i les acusacions de la Cort Penal Internacional (CPI), que l’acusen d’instigar a cometre crims contra la humanitat durant les rebel·lions post-electorals que es van iniciar durant el mes de desembre de l’any 2007. El gener de 2012, es va fer pública la decisió de la Sala de Qüestions Preliminars II del CPI que confirmava càrrecs contra  quatre dels sis polítics kenyans acusats per cometre crims de lesa humanitat. Davant dels esdeveniments electorals i del triomf de Kenyatta, el CPI haurà de moure fitxa en els pròxims mesos de cara al judici que estava previst pel proper mes d’abril. Fa cinc anys, l’actual president en funcions, Mwai Kibaki, del Partit d’Unitat Nacional, s’enfrontava al seu principal opositor Raila Odinga. Kibaki va ser el guanyador d’unes eleccions que van ser titllades de fraudulentes per Odinga i que van provocar un esclat de manifestacions violentes al carrer que. Els enfrontaments van causar al voltant de 1.400 morts i més de 650.000 desplaçats. Kenyatta i el futur vice-president, William Rutu, van donar suport, respectivament, a Odinga i al president Kibaki, i van instigar als seus seguidors a mostar aquest suport, violent, als carrers. Finalment, Odinga acceptaria el càrrec de primer ministre a contracor.

Ahir, gairebé cent mil policies es van mobilitzar per evitar qualsevol incident en els quaranta-cinc mil col·legis electorals establerts per la Comissió Electoral Independent a les 47 províncies que conformen el país. Majoritàriament, els col·legis van obrir les portes a les 6 del matí i van tancar passades les sis de la tarda. La demora del recompte va ser conseqüència de l’alta participació, al voltant del 70% dels votants registrats, i la lentitud del procés de vot, va ser necessària la identificació i verificació dels catorze  milions de votants registrats prèviament i per evitar, així, un possible indici de frau que pogués  desencadenar la violència de les últimes eleccions. Malgrat això, s’han declarat invàlids més de 300.000 butlletes electorals.

A Uganda, al voltant de mil kenyans residents al país han pogut exercir el seu dret a vot a l’Alt Comissionat que Kenya té instal·lat al barri de Kololo, a Kampala. És la primera vegada que ciutadans d’un país de l’Àfrica Oriental han votat a la seva (han votat a una ambaixada) ambaixada a l’exterior. Tanmateix, al voltant de tres-cents mil kenyans que viuen i treballen a Uganda no han pogut exercir el seu dret, ja que no estan en possessió del seu passaport i no es permetia votar amb el carnet d’identitat. També s’han quedat sense poder votar al voltant de dos mil refugiats kenyans que van fugir del país durant l’esclat de les revoltes violentes de fa cinc anys. Uns refugiats que de llavors  continuen vivint al camp de refugiats de Kiryandongo. Per tant, com acostuma a passar a Europa, el percentatge de votants que no poden o no volen votar quedarà amagat en una majoria d’una minoria, menys de deu milions de persones, tenint en compte que  Kenya té més de 35 milions d’habitants.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús