Uganda, el país del continent on més alcohol es beu

Demà diumenge se celebrarà a tot el món, principalment als pubs irlandesos, el St. Patrick’s day. Serà un dia de beure, de molt beure i la CNN aprofita per publicar un estudi sobre els deu millors països bevedors d’alcohol. Uganda apareix a a la llista dels “World’s 10 best-drinking nations” en vuitena posició, per davant d’Alemanya i d’Austràlia.

Una llista encapçalada pel Regne Unit i per la Xina on “La Perla d’Àfrica” és l’única nació del continent entre els deus del rànquing. Uganda va per davant dels seus veïns africans en la ingesta d’alcohol, en gran part, segons la CNN, per un comerç il·legal desenfrenat de destil·lats i d’una cervesa fermentada elaborada amb plàtans, anomenada Ajono. Aquesta cervesa es pren en comunitat compartint palletes llargues que surten d’una olla que content la beguda semi-fermentada i on hi resten els pòsits i les mares. D’entre les begudes més famoses, es menciona el “Waragi” com el gin autòcton més demandat, per davant del Zed o del Beckham. Un gin que es ven en bossetes de plàstic de 100ml i que es pren a pèl i a temperatura ambient. Sorprenentment, no es menciona una altra de les begudes més populars i “pocket-friendly” ugandeses com és el Romi Wine, un abeuratge semblant a la nostra sangria o al “calimotxo”.

Per institucions com la Organització Mundial de la Salud (OMS), no és estrany l’elevat consum d’alcohol d’Uganda. Als informes que la OMS elabora anualment sobre aquesta temàtica, Global Status Report on Alcohol, el país està en les primeres posicions d’ingesta d’alcohol per càpita on es superen els 11,8 litres. Una xifra superior a la de Kenya ( 4,1l per càpita) o Rwanda (9,8l per càpita). En aquest mateix informe de la OMS de 2011, Espanya rondava el mateix volum que Uganda, 11,6 litres.