Els dilluns a Uganda són negres: el Black Monday

Pancarta on es denuncia els milions de xilings perduts amb la corrupció

Torna a ser dilluns i toca vestir-se de negre. Des de fa sis mesos, els dilluns a Uganda són els “Black Monday”, un moviment social contra la corrupció. El negre més enllà del color de la pell, del Black Power i de la roba, el negre és també el símbol de dol “per aquells que han mort, que no han rebut educació ni han tingut accés a serveis socials”, afirma la Jackie Asiimwe, una membre del grup. Aquest moviment polític, no violent ni partisà, és pioner al país i suposa una directa resposta contra el frau. Un moviment que aplega nombroses ONG’s ugandeses com Action Aid Uganda, NGO Forum o Uganda Youth Network.

Aquest dilluns s’han reunit a les nou del matí a la seu de la Human Rights Ugandan Network (HURINET-U), situada al barri de Bukoto a Kampala. Arribo també vestida de negra i juntament amb una altra “muzungu” som l’excepció entre els locals, però ja ho deia el cantant de reagge sud-africà Lucky Dube “one people, differents colors”. Tothom vesteix amb “samarretes protesta” i pantalons foscos.

Aquest mes de març, les accions de denúncia estan centrades en l’impacte de la corrupció en el sector de la salut, especialment en la salut materna. A Uganda, setze dones moren al dia al donar a llum els seus nadons a causa d’un pobre servei materno-infantil. La malversació de fons públics del sector han provocat que hospitals com el de Kawolo o el de Mulago tanquin habitacions, que manquin medicaments i que no es puguin arreglar aparells de raigs X. “Avui a Uganda anar a un hospital públic suposa no saber si en sortiràs viu” assenyala la Jakie. Res a veure amb el que fa unes dècades era el sistema hospitalari ugandès. Als anys seixanta del segle passat, els llavors reputats serveis sanitaris del país atreien pacients de països veïns com Kenya o Rwanda i els presidents Milton Obote i Idi Amin rebien tractaments mèdics a l’hospital de Mulago. Avui dia però, els governants prefereixen anar a la consulta de metges nord-americans, alemanys o anglesos.

Per què reunir-se un dilluns a primera hora? “Perquè els dilluns són el primer dia laboral de la setmana i pels governants i alts càrrecs públics és el primer dia per pensar com robaran al llarg de la setmana”explica l’Stephen, un treballador ugandès de la ONG Action Aid Uganda i membre del moviment. “Formem part d’una societat corrompuda i ja n’hi ha prou” afegeix en James Mbale, de l’NGO Forum. Per l’Alice, de HURINET-U, “no hi ha millor manera de desenvolupar aquest país que lluitant contra la corrupció”. “Ens poden detenir o perseguir, però no hem de tenir por perquè si no fem res ningú ho farà” conclou la Jakie.

I té raó, sense acció no hi ha resultats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús