Makerere, l’Atenes d’Àfrica

Logotip de la Universitat de Makerere. Font: Makerere University

La Universitat de Makerere, situada al bell mig de Kampala, és tot un pulmó verd, envoltat de tot tipus de vegetació, de saviesa i d’ensenyament a la ciutat.

Un campus que bé pot recordar al de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la diferència que aquest està emplaçat al centre de la capital ugandesa.

Makerere és coneguda i reconeguda com l’Atenes d’Àfrica pel prestigi de la oferta formativa acadèmica. Amb la independència d’Uganda el 1962, als anys setanta, la Universitat va desenvolupar la seva reputació a nivell internacional formant a molts líders de l’Àfrica Oriental. Per les facultats de Makerere van passar personatges tan il·lustres i rellevants com els primers presidents de Tanzània i Kenya, Julius Nyerere i Jomo Kenyatta, o polítics actuals com el cap de l’oposició kenyana, Raila Odinga.

La institució ugandesa és una de les universitats més antigues i prestigioses de tot el continent africà i va ser creada el 1922. El mes de gener d’aquell any la institució va obrir les portes i catorze estudiants van ser els primers a ocupar les aules de l’escola tècnica, el primer edifici dels molts que es construirien al llarg dels 91 anys de vida de la Universitat. Bastants d’aquests edificis s’han edificat amb l’ajuda de països donants com el Regne Unit o el Japó.

Edifici principal d'estil colonial britànic de la Universitat de Makerere

Avui dia, la institució acadèmica ha perdut part del seu renom a causa de la falta d’inversió infraestructural i en investigació, d’un professorat mal remunerat, i de la corrupció i l’amiguisme. Per ajudar a Makerere en la seva recuperació, alguns donants, com l’Agència Sueca de Desenvolupament (SIDA) treballen amb la Universitat en programes bilaterals de col·laboració  i suport a la investigació. Si es resolguessin aquests greus problemes, la que va ser l’Atenes d’Àfrica de ben segur que ho tornaria a ser.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús