John Okello, un revolucionari ugandès a Zanzíbar

Mapa de l'arxipèlag de Zanzíbar. Font: Worldatlas

A Tanzània hi ha una petit arxipèlag anomenat Zanzíbar emmarcat a l’oceà Índic i ple d’olors i barreges de gent i de cultures.

L’arxipèlag comprèn dues illes: Pemba i l’illa de les espècies: Zanzíbar o Unguja en swahili. Unes illes que van ser la porta d’entrada i sortida al comerç d’esclaus, espècies i tot tipus de materials i béns de l’Àfrica Oriental.

Durant la descolonització, el desembre de 1963, sota el poder del Sultanat d’Oman, l’arxipèlag de Zanzíbar va aconseguir la independència i va ser reconegut com a membre tant de la Commonwealth com de les Nacions Unides. No obstant, les tensions entre les poblacions àrabs i africanes van desencadenar una violenta revolució el gener de 1964, encapçalada pel líder revolucionari ugandès, John Okello.

Okello, que fins aleshores residia a la illa de Pemba, va rebre el suport i l’entusiasme de la població africana que havia sofert l’opressió durant els anys de poder dels sultans omanites. La rebel·lió no trigaria a arribar a la capital de l’arxipèlag, Stone Town. Nombroses massacres es van produir i gran part de la població àrab i asiàtica, juntament amb el sultà d’Oman, Jamshid, van fugir de l’arxipèlag. El líder rebel era membre del partit Afro-Shirazi, encapçalat pel qui seria el primer president de la proclamada República Popular de Zanzíbar, Sheik Abied Amani Karume. Una república que tindria una curta durada després de la unió de l’arxipèlag amb Tanganika per formar la República de Tanzània fa tot just  avui 49 anys, el 24 d’abril de 1964.

Stone Town, illa de Zanzíbar

Julius Nyerere esdevindria el president de la nova república i Karume en seria el vice-president. Després de les negociacions amb Nyerere, en aquest nou règim, el líder rebel ugandès, Okello, aniria desapareixent de l’escena pública i política i passaria a formar part de la història dels orígens de Tanzània.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús