Aturada la cerca i captura de Joseph Kony

Líder rebel de l'LRA, Joseph Kony. Font: The Guardian

La Unió Africana (UA) ha aturat la cerca i captura del líder rebel del Lord’s Resistance Army (LRA), Joseph Kony a la República Centreafricana (RCA).

El cop d’estat i la proclamació del nou régim del grup rebel Séléka, encapçalat per Michel Djotodia, i la fugida del fins aleshores  president, François Bozize, al Camerun, ha obligat a l’UA a establir negociacions amb el nou govern rebel de l’RCA. La missió ha quedat en standby a la espera dels resultats del diàleg amb Séléka, la UA i els països que participen en la captura del líder rebel. Uns resultats que no seran positius per l’UA, ja que Djotodia i la seva junta de moment no accepten a cap cos militar estranger al país.

Fa poc més d’un any l’UA va encetar la iniciativa contra l’LRA incloent a forces militars de l’organisme fruït de una iniciativa de cooperació regional, després que d’autoritzar-se el mes de novembre del 2011. Uganda,  el Sudan del Sud i la República Democràtica del Congo van desplegar cinc mil soldats per capturar a Kony. És el cas del Simon i Joel, soldats ugandesos que a finals de febrer marxaven dels quarters de Bondo, a la regió ugandesa del West Nile, a “caçar en Kony”. Uns militars entrenats per formadors de l’exèrcit dels Estats Units i amb el suport econòmic de la Unió Europea.

Combatents del grup rebel Séléka. Font: L'Observateur

L’aturada de la missió podria complicar el final de l’LRA que ara s’amaga a la República Centreafricana on continua assetjant a la població civil. La República Centre Africana és tres vegades més gran que Uganda, però amb una població estimada entorn als cinc milions de persones, la majoria de les quals viu en condicions per sota del llindar de pobresa.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús