La boda de l’any

Els nuvis. Font: Abubaker Lubowa

La primavera és una època de casaments i celebracions múltiples gràcies al bon temps. A Uganda aquest dissabte es va celebrar la boda de l’any.

El príncep del regne de Baganda, David Kintu Wassajja, es va casar amb Marion Elizabeth Nankya a la catedral catòlica Santa Maria, al barri de Rubaga de Kampala. Com a tot casament reial, nombrosos mitjans de comunicació ugandesos van informar al detall de tot allò que va succeir via els portals web dels mitjans i de Twitter.

El príncep, de 47 anys, és el germà petit del Kabaka -rei en luganda, l’idioma local- Ronald Muwenda Mutebi II. La nova princesa Nankya, de 27 anys, és la filla del parlamentari, Mathias Nsubuga Birekeraawo. Nombroses personalitats van acudir a l’esdeveniment social de l’any com el vicepresident ugandès, Edward Ssekandi, tota la cort del regne de Baganda o l’arquebisbe de Kampala, Cyprian Kizito Lwanga, que va oficiar el casament. A les portes de la catedral, centenars de fidels aclamaven als nuvis i la cort reial que arribava engalanada amb vestits tradicionals. La banda de música de la policia ugandesa acompanyava amb música els convidats i els nuvis de camí a la catedral.

El casament ha estat el primer en 50 anys a celebrar-se pel ritus catòlic ja que, tradicionalment, la família reial de Baganda s’ha declarat protestant. Aquesta vegada però, donada la adopció del catolicisme pel príncep, David Kintu Wassajja, el casament havia ser pel mode catòlic. Acabada la cerimònia, els recent casats i els més de mil convidats van dirigir-se a la recepció organitzada pel Kabaka a Lubiri, el palau reial situat al barri de Mengo.

El regne de Baganda és una de les cinc monarquies d’Uganda que juntament amb els regnes de Bunyoro, Busoga, Ankore i Rwenzuru, tenen un rol clau a la vida quotidiana ugandesa. Uns regnes pre-colonials que van sobreviure al règim colonial britànic. Els reis dels diferents regnes van seguir governant malgrat la indirect-rule del govern britànic que es va veure obligat a negociar amb els reis els afers polítics i socials de la colònia. Situat al centre del país, a la regió de Kampala, a la monarquia Baganda, tot i no tenir cap competència estatal, el Kabaka, Ronald Mutebi II, ostenta des de 1993 el títol simbòlic de rei a Uganda. Mutebi II és el darrer d’una dinastia de 39 reis, un càrrec que, a diferència de les monarquies europees, no és hereditari, sinó que s’escull a través d’un consell o parlament, Lukiiko en luganda.

4 comentaris

 • Plujademais

  30/04/2013 23:31

  Hola, Anna, m’encanta com expliques les coses. El que voldria saber és per què els nuvis van vestits a la moda ‘occidental’ si dius que la cort reial duia vestits tradicionals. No hi ha vestits tradicionals de nuvis que segur que serien molt més elegants que l’americana i corbata cutre del príncep?

 • atapia

  03/05/2013 7:48

  Hola “Plujademais”! Moltes gràcies pel teu comentari. Al casament els nuvis vestien d’inici vestits tradicionals que després van canviar al mode occidental pel convit. Et deixo un enllaç on trobar més imatges del casament:

 • plujademais

  03/05/2013 15:53

  No puc veure l’enllaç, Anna.

 • atapia

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús