Combatent el canvi climàtic

El canvi climàtic és un fenomen global. Les inundacions, les sequeres prolongades, l’increment de la temperatura del planeta o l’augment del nivell dels mars i oceans són només alguns dels devastadors impactes mediambientals del canvi climàtic al món.

A l’Àfrica, tot i que els nivells d’emissions de CO2 són baixos, en comparació amb Europa o Àsia, la consciència i el posicionament entorn al fenomen és creixent. Un exemple a Uganda és la consecució d’un acord entre l’East African Development Bank i el Marc de les Nacions Unides de la Convenció del Canvi Climàtic per la creació d’un Centre de Col·laboració Regional (RCC) d’estudi del canvi climàtic a Kampala. El centre es va inaugurar el passat primer de maig i, juntament amb el RCC de Costa d’Ivori, és el referent en la investigació i implementació de projectes mediambientals. La principal tasca a desenvolupar pel RCC serà la de treballar en l’increment de la participació i utilització dels instruments, anomenats Kyoto Protocol’s Clean Development Mechanism (CDM), per reduir les emissions de CO2 per part dels països de l’Àfrica Oriental. Aquestes eines van ser creades en el marc del Protocol de Kyoto i s’implementen en projectes de reducció de l’efecte hivernacle. S’incentiven també aquelles companyies que treballen en la disminució d’emissions de CO2.

Avui dia, s’han establert més de sis mil projectes mediambientals amb aquests mecanismes per combatre el canvi climàtic a 85 països en desenvolupament. Milions de dòlars s’han invertit amb èxit, creant impactes positius pel planeta i, a més, creant llocs de treball i una important transferència de tecnologia. No obstant, d’aquests milers de projectes, a l’Àfrica només s’han desenvolupat 140 projectes, una xifra molt baixa tenint en compte la vulnerabilitat del continent envers al canvi climàtic. Les raons? Segons l’East African Development Bank: les baixes emissions al continent; l’atractiu comparatiu de països més desenvolupats i amb nivells més alts d’emissions contaminants; la falta de consciència i de capacitat tant del sector públic com del privat per implementar i aprofitar els mecanismes del Protocol de Kyoto; són les principals raons. Per això, en els últims anys, s’han modificat els mecanismes per adaptar-los millor al continent africà.

El nou centre donarà servei a 25 països africans, facilitarà el seu accés als recursos i mesurarà la seva participació en la lluita contra el canvi climàtic. De ben segur que aquest nou centre contribuirà a un millor desenvolupament socioeconòmic sostenible i pròsper d’Àfrica.

1 comentari

  • Jaume Portell

    07/05/2013 12:14

    Interessant article. En la lluita del canvi climàtic serà molt important el paper d’un dels països veïns d’Uganda. La zona selvàtica de la RD del Congo i el seu potencial energètic seran claus a l’hora de combatre’l i crear alternatives sostenibles. No obstant, mentre els conflictes -amb milícies finançades per Rwanda i Uganda- segueixin allà, poca cosa es podrà fer.

    Felicitats pel blog, és molt interessant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús