Els acholi, indemnitzats pels danys causats per la guerra contra Joseph Kony

El govern ugandès de Yoweri Museveni ha destinat més de 5 bilions de xílings ugandesos -1’5 milions d’euros- als 30.000 membres de l’Acholi War Debt Claimants Association (AWDCA). Una compensació per les víctimes, els animals i les propietats perdudes durant les dues dècades de guerra entre l’exèrcit ugandès i el grup rebel de Joseph Kony, Lord’s Resistance Army (LRA). Una suma que per l’AWDCA és molt baixa, ja que reclamen 1’4 trilions de xilings – 400 milions d’euros -.

L’AWDCA és l’associació de víctimes més important i més activa al nord del país amb seu a Gulu. Es va crear el 2005 per denunciar els danys de guerra soferts i per reclamar al govern indemnitzacions i reparacions per les vides, terres i bestiar perdut durant el conflicte.

Els acholi són uns dels diversos grups ètnics d’Uganda, es troben al nord del país a les de regions de Gulu, Kitgum i Pader. Aquestes tres regions conformen el que s’anomena popularment l’Acholiland on hi viuen al voltant d’un milió de persones. Aquest poble també viu a la zona de Magwe al Sudan del Sud.

En aquest territori, el conflicte entre l’LRA i l’exèrcit ugandès (1987-2004) va ser devastador. Assassinats, mutilacions, violacions, segrests, incendis de cases i terres i milers de nens segrestats i obligats a convertir-se en nens soldats, van ser les terribles conseqüències que van patir els acholi durant gairebé dues dècades. El setembre de 1996, el govern d’Uganda, per protegir-los, va imposar una política de desplaçament forçós dels acholi del districte de Gulu cap a camps d’internament.

Durant la primera dècada del segle XXI es va intentar posar fi, sense èxit, a un dels conflictes més llargs d’Àfrica establint negociacions de pau entre l’LRA i el govern de Museveni. Davant del fracàs de les negociacions, el mes de desembre del 2008, l’exèrcit ugandès, conjuntament amb les forces de la República Democràtica del Congo (RDC), el Sudan i la República Centreafricana, van liderar una operació militar, anomenada Tempesta Lluminosa, amb l’objectiu de derrotar definitivament l’LRA. L’operació va debilitar l’exèrcit de Kony que va fugir del país per amagar-se fins avui entre la RDC, el Sudan del Sud i la República Centreafricana.

1 comentari

  • Albert Romea

    17/05/2013 16:39

    Que es vagin preparant els acholi i tota la tropa que el senyor Joseph Kony està reestructurant la LRA de nou… Temps ens queda per veure acabar aquest conflicte!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús