Escàndol militar

La divisió en el si de l’exèrcit ugandès ha esclatat, després de la publicació al diari The Monitor d’un document intern sobre els plans secrets d’oficials militars d’alt rang d’assassinar a aquells alts funcionaris del govern que s’oposessin al possible successor de Yoweri Museveni, en Brigadier Muhoozi Kainerugaba, el seu fill.

Aparentment, al document, escrit pel coordinador dels serveis d’intel·ligència, el general David Ssejjusa Tinyefuza, i destinat al director general de la Organització Interna de Seguretat, Ronnie Baltya, Ssejjusa assenyalava possibles objectius d’aquests plans secrets com ell mateix o el primer ministre, Amama Mbabazi.

Al text, el general sol·licitava obrir una investigació per esclarir els rumors subversius dins de l’estament militar. Muhoozi Kainerugaba és el comandant en cap de les forces especials ugandeses, unes unitats militars més preparades i amb més recursos que la resta de l’exèrcit del país. La revelació del document és una mostra més de la insatisfacció entra la plana major de l’exèrcit entorn a les creixents diferències i desigualtats internes  de l’estament. A més, la oposició entre els generals de l’antiga guàrdia de Museveni al presumpte pla del president, conegut com The Muhoozi projectd’ascendir el seu fill, ha incrementat encara més el malestar. Uns generals que van combatre durant la guerra civil (1981-1985), van ascendir a Museveni al poder i que ara quedarien relegats de la cursa per la presidència del país. El govern s’ha desmarcat i ha negat que s’estigui preparant l’ascenció de Muhoozi. No obstant però, des de les declaracions de Ssejjusa, aquest projecte està a l’ordre del dia al debat nacional i a les discussions de carrer.

 

Les reaccions no s’han fet esperar i des del govern es pretén sancionar al general Ssejjusa o encausar-lo a un judici militar i desposseir-lo del càrrec als serveis d’intel·ligència. Quatre membres del personal del general han estat interrogats per “distribuir propaganda nociva per la seguretat del país”. A més, la policia ha citat a declarar els tres periodistes del The Monitor autors de la notícia que va descobrir el pastís i han estat acusats amb càrrecs per no voler col·laborar amb la policia i revelar-li les fonts d’informació entorn a l’escàndol. Els periodistes s’han atingut al seu dret de no revelar les seves fonts.

Tot plegat, sembla un augment de la militarització de la política ugandesa que pot desestabilitzar un país on augmenten els temors a què es repeteixin fets passats de la història recent d’Uganda.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús