Censura al diari de l’oposició, The Monitor

Des de dilluns, el diari de l’oposició, The Monitor, ha estat tancat pel govern ugandès. Fa dos dies que les oficines centrals del diari a Namuwongo, Kampala, estan acordonades per un important dispositiu policial que impedeix als periodistes l’accés al seu lloc de treball i poder portar a impremta el diari. El govern de Museveni ha justificat el setge al diari per inspeccionar i trobar el presumpte document intern que el general David Ssejjusa Tinyefuza hauria enviat al director general de la Organització Interna de Seguretat, Ronnie Baltya, i on s’ assenyalava possibles objectius d’una conspiració militar com ell mateix o el primer ministre, Amama Mbabazi. Segons aquest document el govern i part de l’exèrcit pretenen facilitar l’ascens al poder del fill de Museveni, en Brigadier Muhoozi Kainerugaba, si el president decideix  no presentar-se a la re-elecció el 2016.

Fa uns dies, en aquest blog es parlava de l’escàndol militar sorgit des de que el diari The Monitor publiqués un document intern sobre els plans secrets d’oficials militars d’alt rang d’assassinar a aquells alts funcionaris del govern que s’oposessin al possible successor de Yoweri Museveni, en Brigadier Muhoozi Kainerugaba, el seu fill.

La violació del dret a la llibertat d’expressió i de premsa del The Monitor també ha afectat a la publicació del diari sensacionalista del grup, el Red Pepper. Ha pogut sortir al carrer amb una tirada reduïda i amb menys contingut, però on el grup periodístic ha aprofitat per denunciar els fets i les violacions de drets humans que s’estan duent a terme. Uns esdeveniments que han condemnat una gran majoria de la població ugandesa, el partit de l’oposició, el Forum for Democratic Change (FDC), i la comunitat internacional davant de la deliberada interferència a la llibertat de premsa.

El grup mediàtic, Nation Media Group, propietari d’ambdós diaris ha denunciat a Human Right Watch que dilluns al migdia una cinquantena de policies van presentar-se a les oficines centrals del diari i van tancar tot l’edifici, que també és la seu de les estacions de radio KFM i Dembe FM. El diari ha argumentat que, en comptes d’inspeccionar les oficines, els policies van malmetre la maquinària d’impremta, ordinadors i equips de transmissió de radio. També es va intentar desconnectar la pàgina web del diari, però sense sort.

A última hora de la tarda, el tribunal de primera instància ha revocat l’ordre de registre emesa a la policia el dilluns, assenyalant els agents havien sobrepassat el mandat donat.

Tot i així, demà, el The Monitor tampoc podrà sortir al carrer i no exercirà la llibertat d’expressió i de premsa a la qual  tota persona i publicació té dret.

1 comentari

  • atapia

    23/05/2013 15:11

    Malgrat el dictamen del tribunal. La policia ha desafiat l’ordre de la cort i avui encara bloqueja l’accés a l’edifici del The Monitor.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús