Milers de congolesos es refugien a Uganda

 

El municipi de Bundibugyo, de poc més de quinze mil habitants, ha estat notícia pels 30.000 refugiats congolesos arribats que fugien d’una altra de les crisis i dels conflictes sorgits a la República Democràtica del Congo (RDC).

La localitat està situada  a més de 400 quilòmetres de la capital, Kampala, i prop de les muntanyes de Rwenzori, la serralada més alta d’Uganda,  que marquen la frontera amb la RDC. Durant una setmana, el govern ugandès i la Creu Roja calculen que han creuat la frontera d’ambdós països al voltant de 60.000 congolesos. 


Mapa de situació de Bundibugyo

Aquesta nova crisi humanitària es va iniciar després que els rebels de la guerrilla ugandesa oposada al govern de Museveni, Allied Democratic Forces (ADF), assetgés el municipi de Kamango, a la regió del Kivu Nord, el passat 11 de juliol. Amb les friccions a la frontera de la RDC el govern congolès de Joseph Kabila va decidir tancar la frontera amb Uganda. La població va buscar una altra via de sortida, va abandonar el seu municipi carregats del que van poder i van caminar fins la frontera i van trobar la sortida al comtat fronterer de Bubukwanga. El municipi ugandès més pròxim per refugiar-se era Bundibugyo.

Amb l’arribada dels milers de desplaçats es van habilitar escoles i esglésies per albergar-los. L’operació i el desplegament humanitari es coordina entre el govern de Museveni i organitzacions no governamentals com Oxfam, Unicef, Metges Sense Fronteres i la Creu Roja. Les males condicions de sanejament i d’higiene va provocar l’obertura d’un camp de refugiats temporal als afores del municipi. Un campament on s’han allotjat més de cinc mil congolesos. Els milers de desplaçats forçosos esperen tornar aviat a casa seva a Kamango i poder restablir el seu dia dia amb normalitat sense violacions, pillatges i assetjos.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús