Un lloc venerat pels Kabaka a Uganda

Passat Mukono a Kayanja, a uns 35km de Kampala, es troba el salt d’aigua Ssezibwa falls, un dels llocs predilectes dels Kabaka -reis del regne de Baganda- Mwanga (1863 – 1903) i Mutesa II (1924 – 1969). Un lloc en plena naturalesa i tranquil·litat molt a prop de la capital i on s’hi pot fer acampada lliure.

Les distàncies a Uganda no es poden precisar en minuts ni en hores, tot depèn del transport que s’utilizi, en el cas de Matatus – autobús o furgoneta pública-  del nombre que s´hagin d’agafar, així com també, dels embussos eterns per sortir de la ciutat i de l’estat en què es trobin les carreteres i camins que es prenguin. Tota una experiència.

Les Ssesibwa Falls

L’indret de Ssibwa també és un lloc venerat en l’imaginari popular dels Baganda. La llegenda explica que fa uns centenars d’anys una dona anomenada Nakangu va donar a llum a dos rius bessons en lloc de dos nadons. Els rius es dividien i formaven una illa de separació als peus de la cascada. D’acord amb la creença popular, els esperits dels dos nadons que no van néixer, en Sesibwa i en Mobeya, descansen encara al riu. La tradició diu que tota mare de bessons, un dels seus esperits es manifestarà en forma de persona i l’altre de lleopard 

 L’imaginari col·lectiu baganda indica que tot aquell qui llanci herba o pedres al naixement dels rius, situat a Namukono a 20 km a l’est del salt d’aigua, serà eternament afortunat. De fet, avui dia, cada any es fan ofrenes d’agraïment al naixement del riu. Una d’elles és una cerimònia on es dipositen nou peces de carn sobre roques pintades destinades als esperits vivents i on també un be o un gall són precipitats al salt d’aigua, però sempre amb la seguretat que l’animal romandrà viu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús