El VIH/Sida augmenta a Uganda en contra de la tendència a la regió

Cada any, els mitjans de comunicació enceten l’últim mes de l’any recordant que la lluita contra la sida segueix en peu, tot i que cada vegada sembla que es resti més importància a una malaltia que s’ha convertit ja en crònica, i per tant, té menys quota d’interès.

No obstant això, al món hi ha diagnosticades 35 milions de persones amb la síndrome d’immunodeficiència adquirida, de les quals 3 milions són menors de 15 anys. El sisè Objectiu de Desenvolupament del Mil·leni (ODM) se centra a combatre el VIH/Sida, la malària i altres malalties. Una malaltia que va ser descoberta oficialment un 5 de juny de 1981, quan el The Morbility and Mortality Weekly Report anomenava per primera vegada la Sida com una nova epidèmia mundial. Des de aquell dia, més de 75 milions de persones s’han infectat del virus.

Avui dia, a Uganda parlar del VIH/Sida és encara un tema tabú. Sovint, s’evita confirmar que algú pateix la malaltia amagant-la rere els símptomes d’una malària mal curada. Al país hi ha vora un milió i mig de persones infectades, més d’un 7% de la població. Més de 60.000 malalts de VIH/Sida moren cada any. El 2011, es va iniciar l’estratègia nacional en la prevenció del VIH/Sida que es basa en la reducció del risc d’infecció per transmissió sexual mitjançant l’assessorament, l’educació sexual i campanyes d’informació. A la vegada, s’ha aconseguit un accés més ampli al tractament, els pronòstics del govern ugandès auguren que el 2015 el país aconseguirà l’objectiu d’arribar al 80% de l’accés de la població al tractament antiretroviral. Tanmateix la lluita contra la propagació de la malaltia ha començat a revertir-se. Els casos d’infecció han augmentat, sobretot entre joves de 15 a 24 anys, malgrat que globalment, la infecció entre adolescents s’ha reduït en més de un 50% al llarg de l’última dècada. Uganda és l’únic país de l’Àfrica oriental i de l’Àfrica austral amb unes taxes d’infecció de VIH en augment.

La carretera cap a Hoima al seu pas per Nansana, un suburbi semi urbà de Kampala

Globalment, l’Àfrica negra continua amb la prevalença més elevada de la malaltia: més de 23 milions de persones la combaten diàriament. Tanmateix, la transmissió de la Sida s’ha reduït notablement en els últims anys. Segons els estudis de la UNAIDS, la incidència del VIH ha disminuït en un 50% en molts països de l’Àfrica negra. Les estratègies de prevenció nacionals implementades pels països han estat claus, així com també els més de 18 bilions de dòlars invertits el 2012 en la lluita contra la síndrome d’inmunodeficiència adquirida.

El fet de la millora del tractament antiretroviral ha millorat l’esperança, la longevitat i la qualitat de vida entre els malalts però ha contribuït indirectament a l’increment dels casos de transmissió de la malaltia. Un altre dels factors, sovint invisiblilitzat, que ha contribuït a l’increment del virus a Uganda és la prevalença de la malaltia a les poblacions mòbils i els migrants. Aquests dos grups de població són els més vulnerables i amb més obstacles per rebre assistència i atenció mèdica. Uganda és un país amb fronteres a cinc països: el Sudan del Sud, la República Democràtica del Congo, Rwanda, Tanzània i Kènia. Els districtes fronterers són on es troba la taxa més alta de prevalença del VIH/Sida. Són uns districtes amb uns corredors de mercaderies i de transport força concorreguts com el de Masaka al sud-oest d’Uganda.

Els treballadors de la construcció, els transportistes, les venedores ambulants, els pescadors i treballadores del sexe són els sectors professionals més exposats a infectar-se de la malaltia Aquests sectors poden caure en la marginació mentre es troben en trànsit o ser discriminades i romandre sense cap assistència jurídica o mèdica a la comunitat o país receptor. Centenars de persones que no tenen accés a assessorament sobre VIH, accés als sistemes de salut ni als tractaments de Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

Com a nota positiva a Uganda, la reducció de la transmissió materno-filial del VIH, disminuint, així, la taxa de mortalitat materna al país. I les campanyes per sensibilitzar sobre la malaltia segueixen: fa unes setmanes, el president Yoweri Museveni i la seva dona i ministre d’estat per la regió de Karamoja, Janet Museveni, es van fer un test d’VIH públic, en una acció emmarcada en la campanya de prevenció de la malaltia.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús