A Uganda també s’hi juga el Mundial

Quin equip vols que guanyi: Alemanya o Argentina? Avui la paraula futbol serà trending topic global.

Milions de persones d’arreu del món veuran la final del Mundial de Brasil des de les pantalles gegants habilitades a diferents espais públics, als bars o des dels sofàs de casa seva. Uganda no serà una excepció. El futbol és l’esport preferit dels i les ugandeses i la Premiere League anglesa és la lliga més seguida i la que més diners mou a les nombroses cases d’apostes del país.

Uganda no és una potència futbolística, té lligues de futbol menors, amb equips majoritàriament amateurs. Malgrat això, i tot i no haver participat mai en una fase final de cap Mundial de futbol, Uganda s’atura per animar a la seva selecció de futbol quan juga a l’estadi nacional Nelson Mandela, conegut com l’estadi de Namboole, que es converteix en tota una festa de colors, càntics i les famoses trompetes popularment conegudes com a vuvuzeles.

Al llarg de les últimes setmanes, la majoria de bars han fet les retransmissions de tots els partits de futbol. Entre partit i partit, fan cua per fer una partida al billar, el segon esport predilecte dels locals. Les taules de billars, com les televisions i els canals de pagament són imprescindibles per els i les restauradores que vulguin tenir clientela assegurada.

A banda de l’expectació pel desenllaç de la gran final mundialista, els ugandesos i les ugandeses tindran molt present un trist record del passat. Fa quatre anys, el dia 11 juliol de 2010, Espanya guanyava el Mundial. Mentre es jugava la pròrroga del partit, a Kampala, el grup terrorista somali d’Al Shabaab feia explotar diverses bombes a un restaurant etíop del concorregut barri de Kabalagala, i a l’estadi de rugbi de Kyadondo on centenars de persones s’aplegaven per veure el partit en una pantalla gegant que s’havia intal·lat al centre del camp de rugbi. 74 persones van resultar mortes. Aquest grup islàmic radical carregava així contra la població Ugandesa, com a resposta a l’enviament de tropes pacificadores ugandeses a Somàlia.

Avui, a la ciutat s’han extremat les mesures de seguretat a tots els espais públics on es podrà veure la final, especialment l’Estadi de Namboole, on s’ha organitzat una macro festa per retransmetre el partit amb els cantants més populars, entre ells, Chamaleone i un dels grups de moda; Radio and Weasel, que amenitzaran la nit.

1 comentari

  • aBi

    14/07/2014 16:28

    un dia tan feliz para unos y tan triste para otros… gracies bonita por publicas estos “bits” de Uganda, second HoMe!
    T’estimamos! jajajajajaja

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús