Buscant la igualtat davant de les desigualtats: el One Love project

 

Torno a Uganda després de les vacances de Nadal a casa i rebo un missatge:

– Bon any, nyabo (“noia”, en luganda)- ! I afegeix una emoticona d’una cara somrient.

– Hola Ziwa! Feliç 2015, ssebo (‘’noi’’)- I afegeixo una altra cara amb un gran somriure mostrant les dents.

L’any comença amb els millors desitjos enviats per amics, familiars i coneguts majoritàriament via Whatsapp. A Uganda també és la manera més popular i barata per felicitar-se el nou any.

En Ziwa, un ugandès que ronda els vint-i-cinc, comença el 2015 amb ganes i projectes que ajudin a canviar la vida de nens i nenes que, com ell, han crescut al ghetto de Bwaise, un dels suburbis més empobrits de Kampala.

Seguim xatejant:

– Anna, ahir vam sortir a la NTV ( el canal de televisió més vist del país)!

– Quina gran notícia pel One Love, Ziwa! Intentaré buscar la peça a internet per veure-us.

– Si la trobes, penja-la al nostre mur del Facebook. 

Aconsegueixo trobar-la penjada al YoutubeFa dos anys, en Ziwa, en Pindo, en Kazozi, el Willy i el Vigo van formar l’associació One Love for Youth Development Project Association. Tots ells han crescut a Bwaise i amb la seva associació, petita, de barri, són el clar exemple que sortir endavant és possible en barris tan degradats i superpoblats com Bwaise. Un alt percentatge d’atur entre el jovent, absentisme escolar, exclusió social, malnutrició, control policial i cap mena de canalització ni enllumenat públic són algunes característiques que defineixen el barri. Esperança, igualtat i futur són els trets característics del One Love.

 Cada matí, en Ziwa obre el taller de formació de l’associació on ensenyen de manera gratuïta a nens, nenes i joves a fer sabates, penjolls, braçalets, de manera artesanal. Al migdia dinen un àpat, preparat pel Ziwa proveït gratuïtament pel One Love gracies als ingressos que reben de la venda de productes, i continuen fent les seves peces artesanals fins al vespre. Una vegada enllestides, les creacions es venen al local de l’associació i els beneficis van a parar als creadors de les peces venudes.

Més enllà de la formació artesanal, els ensenyen unes rutines diàries i uns coneixements que els ajudaran en la seva trajectòria vital i professional. Com diu en Kazozi: “Els nens són les arrels de la societat, després seran els joves,  les branques,  que faran créixer la societat, ells són el futur i l’esperança del canvi per Bwaise”.

Ahir al noticiari del vespre no tot eren males notícies.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús