Mbabazi demana primàries a Museveni a Youtube

No se l’esperava tan aviat i molt menys fent una declaració utilitzant Youtube on ha llençat un “órdago” al president Yoweri Museveni.

L’ex-primer ministre, Amama Mbabazi, va fer pública dilluns la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions presidencials que es celebraran l’any vinent. Ho va fer per mitjà del seu compte a Youtube on ha penjat un vídeo de cinc minuts titulat “My Declaration”.

Mbabazi ha demanat a Museveni que obri un procés de primàries al partit, el National Resistance Movement (NRM), perquè els militants triin el candidat a les eleccions de 2016.  Les reaccions no s’han fet esperar, Museveni ha fet una declaració publica criticant la declaració de l’ex primer ministre i titllant-la de “mala conducta, d’insubordinació i de prematura”, ja que encara no hi ha data per les eleccions. La policia va començar ahir a retirar qualsevol pòster penjat als carrers de Kampala que fes campanya en favor de Mbabazi i va arrestar a dues persones. Més persones podrien ser detingudes avui en les diferents manifestacions de partidaris de l’ex primer ministre, una pràctica usual en tota manifestació contrària al govern o on Museveni es vegi desafiat.

Era “vox populi”que tard o d’hora Mbabazi es pronunciaria sobre les eleccions presidencials. Apartat des del mes d’octubre de 2014 i substituït com a primer ministre pel ministre de Salut, Ruhakana Rugunda, Museveni eliminava de la llista a un rival directe com Mbabazi que sempre havia mostrat la seva ambició per fer un pas endavant i aspirar a la presidència del país. A principis d’any en un congrés extraordinari del NRM, Museveni va ser escollit com  a únic candidat a les presidencials. Des de l’elecció, Mbabazi havia manifestat que  no entraria en la cursa amb el president mentre ell fos secretari general del partit. L’ex primer ministre ha estat un cap visible al govern durant els darrers vint anys, va ser ministre de Defensa i de Seguretat fins que el 2011 Museveni el va anomenar primer ministre.

La població ugandesa està expectant per veure quins seran els passos a seguir per Museveni i per Mbabazi: la celebració de primàries al NRM? el manteniment de la candidatura única de Museveni? un possible retorn d’Mbabazi al govern? Liderarà Mbabazi la creació d’un nou partit?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús