Entrades amb l'etiqueta ‘Arua’

D’Arua a Pakwach amb soldats ugandesos

dimecres, 20/02/2013

Trobar transport públic per anar a un lloc específic moltes vegades és una aventura a Uganda. Un exemple és el trajecte entre Arua i Pakwach, al nord-oest del país, i encara més si és just durant l’últim cap de setmana abans que les escoles, els instituts i les universitats comencin un nou trimestre. És l’inici de les classes després de les vacances escolars que han durat dos mesos, de desembre a febrer. Resulta un cap de setmana on els estudiants viatgen de nou des dels seus pobles a les nombroses escoles i instituts de règim intern del país i a les universitats de les principals ciutats com Gulu, Mbarara o Kampala.

Centre de la ciutat d'Arua, al costat d'una parada de boda-bodas

La manca de transport públic suposa o bé prendre un taxi, o bé esperar l’amabilitat d’un cotxe, camió, pick-up o furgoneta que s’aturi per portar-te o apropar-te al lloc de destí. D’una manera o altra viatjar pel país en aquests tipus de transports és una aventura en la que es pot conèixer gent força interessant. D’Arua a Pakwach és fàcil trobar-se amb militars, atesa la proximitat amb la frontera de la República Democràtica del Congo, a només uns vint quilòmetres. És el cas d’en Simon i en Joel, dos joves soldats ugandesos que viuen al quarter de Bondo i que ara per ara estan a la República Centre Africana destinats a una missió de pau i, segons en Simon: “Per acabar amb el Lord Revoluntionary Army (LRA)”. L’LRA és un grup rebel del nord del país, dirigit pel controvertit i misteriós Joseph Kony, que durant dues dècades s’ha enfrontat a l’exèrcit ugandès i que ara s’amaga entre la República Centre Africana i el Sudan del Sud. És la primera missió de pau de tots dos, n’estan orgullosos i no tenen por d’estar a primera línia, perquè, per ells, és la seva opció de vida i conclouen tot afirmant que “That’s the army”.

Arua i el mercat dels mil colors

dimecres, 30/01/2013

La regió del West Nile ugandés, situada al nord-est del país, és juntament amb la regió de Karamoja, al nord-oest, la zona més remota i distant del país. Aquesta regió comprèn diversos districtes i on la ciutat més important és Arua. És també la capital de districte més propera a la frontera amb la República Democràtica del Congo (RDC), a només 12 quilòmetres.

Els diferents vitenge del mercat d'Arua

La ciutat és un indret de pas, de molta vida i amb molta activitat. Els carrers estan plens de gent, bicicletes, boda-boda (mototaxis) , matatus, camions, furgonetes i comerciants provinents tant del Congo com del Sudan del Sud. El mercat on s’hi poden trobar nombroses botigues de Kitenge és simplement un mar de colors. El Kitenge -en swahili vestit- és un tipus de tela de cotó provinent de la RDC que es comercialitza a bona part de l’Àfrica Oriental i es caracteritza pels colors i dibuixos que són estampats amb bàtik, una tècnica tradicional que consisteix en encerar amb cera d’abella fosa les zones de tela que es volen reservar de la tintura. Diuen que aquí es troben a les millors modistes del país. Amb aquests teixits no només s’hi fan vestits tradicionals o pareos sinó que també té uns usos molt pràctics, per exemple, per portar els més petits lligats a l’esquena, però també poden servir com a estovalles decoratives. És molt difícil sortir d’un dels millors mercats d’Uganda sense uns metres de diferents kitenge  per confeccionar-se algun vestit, samarreta o faldilla.