Entrades amb l'etiqueta ‘Baganda’

Un lloc venerat pels Kabaka a Uganda

dilluns, 18/11/2013

Passat Mukono a Kayanja, a uns 35km de Kampala, es troba el salt d’aigua Ssezibwa falls, un dels llocs predilectes dels Kabaka -reis del regne de Baganda- Mwanga (1863 – 1903) i Mutesa II (1924 – 1969). Un lloc en plena naturalesa i tranquil·litat molt a prop de la capital i on s’hi pot fer acampada lliure.

Les distàncies a Uganda no es poden precisar en minuts ni en hores, tot depèn del transport que s’utilizi, en el cas de Matatus – autobús o furgoneta pública-  del nombre que s´hagin d’agafar, així com també, dels embussos eterns per sortir de la ciutat i de l’estat en què es trobin les carreteres i camins que es prenguin. Tota una experiència.

Les Ssesibwa Falls

L’indret de Ssibwa també és un lloc venerat en l’imaginari popular dels Baganda. La llegenda explica que fa uns centenars d’anys una dona anomenada Nakangu va donar a llum a dos rius bessons en lloc de dos nadons. Els rius es dividien i formaven una illa de separació als peus de la cascada. D’acord amb la creença popular, els esperits dels dos nadons que no van néixer, en Sesibwa i en Mobeya, descansen encara al riu. La tradició diu que tota mare de bessons, un dels seus esperits es manifestarà en forma de persona i l’altre de lleopard 

 L’imaginari col·lectiu baganda indica que tot aquell qui llanci herba o pedres al naixement dels rius, situat a Namukono a 20 km a l’est del salt d’aigua, serà eternament afortunat. De fet, avui dia, cada any es fan ofrenes d’agraïment al naixement del riu. Una d’elles és una cerimònia on es dipositen nou peces de carn sobre roques pintades destinades als esperits vivents i on també un be o un gall són precipitats al salt d’aigua, però sempre amb la seguretat que l’animal romandrà viu.

La boda de l’any

dilluns, 29/04/2013

Els nuvis. Font: Abubaker Lubowa

La primavera és una època de casaments i celebracions múltiples gràcies al bon temps. A Uganda aquest dissabte es va celebrar la boda de l’any.

El príncep del regne de Baganda, David Kintu Wassajja, es va casar amb Marion Elizabeth Nankya a la catedral catòlica Santa Maria, al barri de Rubaga de Kampala. Com a tot casament reial, nombrosos mitjans de comunicació ugandesos van informar al detall de tot allò que va succeir via els portals web dels mitjans i de Twitter.

El príncep, de 47 anys, és el germà petit del Kabaka -rei en luganda, l’idioma local- Ronald Muwenda Mutebi II. La nova princesa Nankya, de 27 anys, és la filla del parlamentari, Mathias Nsubuga Birekeraawo. Nombroses personalitats van acudir a l’esdeveniment social de l’any com el vicepresident ugandès, Edward Ssekandi, tota la cort del regne de Baganda o l’arquebisbe de Kampala, Cyprian Kizito Lwanga, que va oficiar el casament. A les portes de la catedral, centenars de fidels aclamaven als nuvis i la cort reial que arribava engalanada amb vestits tradicionals. La banda de música de la policia ugandesa acompanyava amb música els convidats i els nuvis de camí a la catedral.

El casament ha estat el primer en 50 anys a celebrar-se pel ritus catòlic ja que, tradicionalment, la família reial de Baganda s’ha declarat protestant. Aquesta vegada però, donada la adopció del catolicisme pel príncep, David Kintu Wassajja, el casament havia ser pel mode catòlic. Acabada la cerimònia, els recent casats i els més de mil convidats van dirigir-se a la recepció organitzada pel Kabaka a Lubiri, el palau reial situat al barri de Mengo.

El regne de Baganda és una de les cinc monarquies d’Uganda que juntament amb els regnes de Bunyoro, Busoga, Ankore i Rwenzuru, tenen un rol clau a la vida quotidiana ugandesa. Uns regnes pre-colonials que van sobreviure al règim colonial britànic. Els reis dels diferents regnes van seguir governant malgrat la indirect-rule del govern britànic que es va veure obligat a negociar amb els reis els afers polítics i socials de la colònia. Situat al centre del país, a la regió de Kampala, a la monarquia Baganda, tot i no tenir cap competència estatal, el Kabaka, Ronald Mutebi II, ostenta des de 1993 el títol simbòlic de rei a Uganda. Mutebi II és el darrer d’una dinastia de 39 reis, un càrrec que, a diferència de les monarquies europees, no és hereditari, sinó que s’escull a través d’un consell o parlament, Lukiiko en luganda.