Entrades amb l'etiqueta ‘crims contra la humanitat’

Posposat el judici a William Ruto per crims contra la humanitat

dimarts , 7/05/2013

De moment, el nou vicepresident kenyà del govern de Uhuru Kenyatta, William Ruto, no serà jutjat al tribunal de La Haia.

La cinquena sala de primera instància de la Cort Penal Internacional (CPI) ha posposat el procés judicial a Ruto, acusat de crims contra la humanitat. El CPI ha manifestat que vol escoltar més al·legacions tant de l’acusació com de la defensa.

El proper 28 de maig, Ruto havia de comparèixer a la Haia  per enfrontar-se a acusacions sobre la seva implicació als violents enfrontaments post-electorals dels comicis del 2007, que van causar més de 1.300 morts i 650.000 desplaçats.

Cinc anys després, la coalició Kenyatta-Ruto, anomenada popularment com “UhuRuto”, va ser l’escollida pel poble kenyà a les eleccions del passat mes de març.

El vicepresident ha negat en nombroses ocasions els càrrecs que se li imputen. El passat mes d’abril, l’acusat va sol·licitar al CPI endarrerir el procés i va argumentar que els seus advocats necessitaven més temps per preparar la defensa. Aquesta setmana, el CPI escoltarà les al·legacions i establirà una nova data pel procés judicial.

El president Kenyatta s’enfrontarà  també a càrrecs similars als de Ruto, en un judici que hauria de començar el proper mes de juliol, després de posposar-se el passat mes d’abril. Com es comentava a una entrada anterior del blog, el futur immediat de Kenya obre múltiples preguntes que es contestaran els propers mesosHi ha una qüestió clau: com pot governar Kenya un tàndem de govern  acusat de crims de lesa humanitat ? I una altra pregunta: quedaran finalment impunes?

Uhuru Muigai Kenyatta, nou president de Kenya

dilluns, 11/03/2013

Uhuru Kenyatta. Font: Will Boase, The Daily Nation

Uhuru Muigai Kenyatta, de 51 anys i fill del primer president del país, Jomo Kenyatta, s’ha convertit en el quart president del país des de la seva independència el 1963. El tàndem entre el nou president i William Ruto, duet batejat per ells mateixos com “UhuRuto”, governarà els propers cinc anys després d’obtenir una victòria molt ajustada respecte Raila Odinga, de la Coalició per les Reformes i la Democràcia (CORD). Amb el 50’3% dels vots, Kenyatta no necessitarà una segona volta per ser president. Quatre mil vots li han permès eludir una segona volta contra Odinga, que ha obtingut un 43’8% dels vots. A l’Àfrica Subsahariana, des de les eleccions de després de l’Apartheid de Sud Àfrica del 1994 , mai hi havia hagut tanta expectació per uns comicis presidencials al continent.

L’“UhuRuto” és una parella de ball sorprenen, ja que van ser contrincants a les eleccions del 2007. Llavors ningú preveia una possible coalició entre ells, sobretot després dels violents enfrontaments post-electorals que van causar més de 1.300 morts i 650.000 desplaçats. En aquell moment, Kenyatta va donar suport a la victòria del president, Mwai Kibaki, Ruto es va postular en favor del candidat Raila Odinga, del principal partit de l’oposició, Moviment Democràtic Taronja. Odinga va titllar els comicis de fraudulents. Els seguidors d’uns i dels altres es van enfrontar als carrersi van protagonitzar revoltes violentes de lamentables conseqüències (per un diari jo no diria ‘lamentables’). A la zona més occidental del país, a la vall del Rift, la comunitat kikuiu, ètnia majoritària a Kenya, que donava suport a Kenyatta va dur a terme els més greus atacs contra els seguidors de Ruto, de ètnia kalenjin, que donaven suport a Odinga. El febrer del 2008 , l’exsecretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, va liderar les negociacions de pau entre ambdós fronts, Kibaki i Odinga que van conduir al cessament de la violència. La solució: un govern de coalició entre els dos líders. Kibaki seria investit president i Odinga primer ministre, un càrrec que va acceptar a contracor. Aquells comicis van arrencar la cara amable d’un país que fins llavors era un exemple de pau i estabilitat a la regió oriental d’Àfrica.

Simpatitzants de Kenyatta als carrers de Nairobi. Font: Simon Maina

En aquesta ocasió, Kenyatta i Ruto s’han presentat junts amb una plataforma que busca la reconciliació ètnica i el desenvolupament econòmic, anomenada Jubilee Coalition, amb l’objectiu d’evitar els fets violents que es van desencadenar el desembre del 2007. L’octubre de l’any passat, l’”UhuRuto” es va presentar oficialment unint les forces dels seus partits: l’Aliança Nacional de Kenyatta i el Partit Republicà de Ruto. Tanmateix, hi ha qui afirma que és simplement una imatge pacifista dels candidats per la Cort Penal Internacional (CPI), que els acusa de ser els principals instigadors dels crims contra la humanitat de fa cinc anys. No obstant, malgrat els càrrecs que se li imputen , Kenyatta ha sabut mantenir una alta popularitat, sobretot gràcies a l’alta participació als comicis de kikuius i kalenjins. Seran els primers governants del món escollits democràticament amb una acusació pendent del CPI.

El nou president prendrà possessió el proper 26 de març, però també caldrà esperar la resolució del Tribunal Suprem kenyà sobre el recurs presentat per Odinga per impugnar les eleccions davant dels errors del recompte i dels milers de vots, més de cent mil, declarats invàlids. El tribunal ha de donar resposta al llarg de les properes dues setmanes. Kenyatta és membre duna família adinerada, propietària de nombrosos hotels, restaurants i, a més, és la major terratinent del país amb més de 200.000 hectàrees de terra. Un dret, el de l’accés a la terra, que ha estat un dels temes clau al llarg de la campanya electoral juntament amb el de l’etnicitat.

El futur immediat de Kenya obre múltiples preguntes que es contestaran els propers mesos. Hi ha una qüestió clau: com governarà un president acusat de crims de lesa humanitat i que s’haurà de presentar a la Haia a un judici que el CPI programava pel proper mes d’abril?

Les temors creixen entorn a la cooperació i compareixença de Kenyatta i Ruto al tribunal per enfrontar-se a un càrrecs que ambdós han negat en moltes ocasions. Un judici amb unes repercussions que posaran en qüestió el futur de Kenya. Caldrà esperar també el posicionament de la comunitat internacional, dels donants, de les Nacions Unides i de la Unió Africana entorn a les decisions del CPI, així com també dels presumptes instigadors de crims contra la humanitat, futurs governants de Kenya.