Entrades amb l'etiqueta ‘Idi Amin’

El viacrucis de Divendres Sant

divendres, 29/03/2013

El Divendres Sant a Uganda té moltes similituds religioses amb les nostres celebracions. Avui, de bon mati viacrucis entre Nansana i Kaazo. Com a molts indrets, un viacrucis encapçalat per una furgoneta pick-up amb els bafles i decibels necessaris perquè la veu del mossèn arribés a tots els fidels durant el peregrinatge per les catorze estacions. Com a casa nostra, les pregaries, avés maria i pare nostres es succeïen darrere d’un Jesús ugandès que arrosegava a la creu cap al Calvari.

Viacrucis de Divendres Sant

A Uganda al voltant d’un 85% de la població és cristiana i es divideix entre catòlics i protestants. Al voltant d’un 11% és musulmana hereva del comerç entre àrabs i regnes ugandesos com el de Buganda al llarg del segle XIX. L’hinduisme també és visible a causa de la important comunitat índia que viu al país. No obstant, la població uneix aquestes religions amb cultes tradicionals creences animistes, sobretot a la regió de Karamoja al nord-est del país.

Als anys setanta, durant la dictadura del General Idi Amin, la població asiàtica va ser perseguida i expulsada del país. No seria repatriada fins el 1986. Avui dia a diferència de dècades anteriors, la convivència entre religions destaca per l’absència de friccions entre cristians i musulmans.

El Triangle de Luwero

dimecres, 16/01/2013

Font: OMS

Van ser uns anys de guerra de guerrilles amb centenars de milers de morts, desaparicions, tortures i violacions de tot tipus i on una regió, denominada el Triangle de Luwero, va ser especialment massacrada. El Triangle és una zona que inclou els districtes de Luwero, Kiboga i Nakasongola. Luwero és una petita ciutat situada a 60 quilòmetres al nord de Kampala. A principis dels anys vuitanta en aquest districte, l’actual president, Yoweri Museveni, va comandar les forces d’alliberament i resistència, l’Exèrcit Nacional de Resistencia, contra el règim d’Obote i que, finalment, van arborar Museveni al poder.  

Per no oblidar el genocidi, a Nakaseke, prop de Luwero, la comunitat juntament amb la UNESCO i el International Development Research Center (IDRC) van construir-hi un memorial on es mostraven restes de  cranis de les nombroses víctimes de la zona. Posteriorment, el memorial va ser reconvertit en un telecentre comunitari. Al centre es duen a terme diferents projectes com el de l’establiment d’una radio comunitària, una biblioteca o un mercat d’artesania.

Bajjansolo Training Center, Luwero

Avui la vida continua a Luwero amb un pes important de les diferents comunitats que treballen pel desenvolupament d’una zona intensament maltractada. És el cas del Basajjansolo Memorial Training Center, una escola-cooperativa on tots els membres en són socis i beneficiaris dels projectes d’educació i formació continuada que s’hi duen a terme. Especial atenció reben els nens orfes i grups més vulnerables. Uns nens que són el present i el futur d’una regió compromesa que mira endavant.