Entrades amb l'etiqueta ‘Kenya’

Posposat el judici a William Ruto per crims contra la humanitat

dimarts , 7/05/2013

De moment, el nou vicepresident kenyà del govern de Uhuru Kenyatta, William Ruto, no serà jutjat al tribunal de La Haia.

La cinquena sala de primera instància de la Cort Penal Internacional (CPI) ha posposat el procés judicial a Ruto, acusat de crims contra la humanitat. El CPI ha manifestat que vol escoltar més al·legacions tant de l’acusació com de la defensa.

El proper 28 de maig, Ruto havia de comparèixer a la Haia  per enfrontar-se a acusacions sobre la seva implicació als violents enfrontaments post-electorals dels comicis del 2007, que van causar més de 1.300 morts i 650.000 desplaçats.

Cinc anys després, la coalició Kenyatta-Ruto, anomenada popularment com “UhuRuto”, va ser l’escollida pel poble kenyà a les eleccions del passat mes de març.

El vicepresident ha negat en nombroses ocasions els càrrecs que se li imputen. El passat mes d’abril, l’acusat va sol·licitar al CPI endarrerir el procés i va argumentar que els seus advocats necessitaven més temps per preparar la defensa. Aquesta setmana, el CPI escoltarà les al·legacions i establirà una nova data pel procés judicial.

El president Kenyatta s’enfrontarà  també a càrrecs similars als de Ruto, en un judici que hauria de començar el proper mes de juliol, després de posposar-se el passat mes d’abril. Com es comentava a una entrada anterior del blog, el futur immediat de Kenya obre múltiples preguntes que es contestaran els propers mesosHi ha una qüestió clau: com pot governar Kenya un tàndem de govern  acusat de crims de lesa humanitat ? I una altra pregunta: quedaran finalment impunes?

Dones i política el dia de la dona treballadora

divendres, 8/03/2013

Avui, dia de la dona treballadora, és un dia festiu a Uganda, a diferència de la majoria de països occidentals. Avui dones ugandeses sortiran al carrer i participaran a les nombroses activitats que s’organitzen a ciutats com Kampala, Kasese o Mbale. A tot el món,  és un dia de reivindicacions  pels nostres drets i per avançar amb l’objectiude trencar sostres de vidre econòmics, socials i polítics en una societat encara patriarcal.

Presidente de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf. Font: Govern de Libèria

A l’esfera política, molts països africans treballen per fomentar el paper de les dones als parlaments. La Constitució ugandesa determina la reserva d’un terç d’escons a les dones. A Rwanda, les dones son majoria a l’hemicicle, convertint-se en el país amb més diputades del món. La llista de dones africanes que s’han presentat a unes eleccions és molt superior a les candidates que s’han presentat a Europa, Àsia o Amèrica. Tanmateix, només dues dones han arribat al poder: Ellen Johnson-Sirleaf a Libèria i Joyce Banda a Malawi. La primera fou escollida a les presidencials de 2006, i es va convertir, aíxi, en la primera presidenta africana. La segona, l’abril del 2012, la mort del president, Bingu wa Mutharika, va suposar l’arribada al poder de la que era la vicepresidenta, Joyce Banda. 

Moltes aspirants als governs africans emprenen els seus propis partits o encapçalen coalicions per concórrer als comicis. La majoria dels partits liderats per dones, però, no aconsegueixen els votants necessaris per la victòria electoral.

Una excepció, però, va ser la de la presidenta Ellen Johnson-Sirleaf, que va aconseguir trencar el sostre de vidre polític i vèncer les primeres eleccions després de la segona guerra civil de Libèria (1999 – 2003).

A Uganda, la dona del que fou president, Milton Obote (1981 – 1986), Mama Mirira Kalule Obote, va liderar el partit del seu marit, Uganda People’s Congress (UPC), va presentar-se a les eleccions de l’any 2006, guanyades finalment per Yoweri Museveni. La dona més propera a la presidència ugandesa va ser Speciosa Kazibwe, vicepresidenta del govern de Museveni entre 1994 i 2003. Als països islàmics, l’única dona amb càrrec polític influent és la primera ministra somali, Fowsiyo Yusuf Hadi Adan, que compagina alhora el càrrec amb el de ministra d’exteriors.

Martha Karua, candiata a les eleccions presidencials de Kenya. Font: Phoebe Okall

A Kenya, encara immersos en el recompte de vots, Martha Karua és l’única dona entre els vuit candidats a la presidència del país. Al llarg de la campanya, la visibilitat de Karua als mitjans ha estat molt inferior a la dels seus contrincants. Davant la manca d’espai als mitjans tradicionals, Karua ha realitzat una excel·lent i pionera campanya a les xarxes socials. Una campanya anomenada Sinama Na Mama Na Mia, que ha sigut la més popular de la campanya electoral a xarxes com Facebook o Twitter, on va arribar a ser trending topic amb el hashtag #AskMarthaThurs. Les interaccions de Karua a la xarxa van aconseguir el suport de molts kenyans dins i fora del país.

Un camí, el polític, on encara queda molt per fer i molts murs i sostres de vidre per enderrocar. Un treball que dones de l’esfera pública i sobretot dones anònimes estan dibuixant cada dia. Felicitats a totes elles. Endavant.