Entrades amb l'etiqueta ‘LRA’

Els acholi, indemnitzats pels danys causats per la guerra contra Joseph Kony

dijous, 9/05/2013

El govern ugandès de Yoweri Museveni ha destinat més de 5 bilions de xílings ugandesos -1’5 milions d’euros- als 30.000 membres de l’Acholi War Debt Claimants Association (AWDCA). Una compensació per les víctimes, els animals i les propietats perdudes durant les dues dècades de guerra entre l’exèrcit ugandès i el grup rebel de Joseph Kony, Lord’s Resistance Army (LRA). Una suma que per l’AWDCA és molt baixa, ja que reclamen 1’4 trilions de xilings – 400 milions d’euros -.

L’AWDCA és l’associació de víctimes més important i més activa al nord del país amb seu a Gulu. Es va crear el 2005 per denunciar els danys de guerra soferts i per reclamar al govern indemnitzacions i reparacions per les vides, terres i bestiar perdut durant el conflicte.

Els acholi són uns dels diversos grups ètnics d’Uganda, es troben al nord del país a les de regions de Gulu, Kitgum i Pader. Aquestes tres regions conformen el que s’anomena popularment l’Acholiland on hi viuen al voltant d’un milió de persones. Aquest poble també viu a la zona de Magwe al Sudan del Sud.

En aquest territori, el conflicte entre l’LRA i l’exèrcit ugandès (1987-2004) va ser devastador. Assassinats, mutilacions, violacions, segrests, incendis de cases i terres i milers de nens segrestats i obligats a convertir-se en nens soldats, van ser les terribles conseqüències que van patir els acholi durant gairebé dues dècades. El setembre de 1996, el govern d’Uganda, per protegir-los, va imposar una política de desplaçament forçós dels acholi del districte de Gulu cap a camps d’internament.

Durant la primera dècada del segle XXI es va intentar posar fi, sense èxit, a un dels conflictes més llargs d’Àfrica establint negociacions de pau entre l’LRA i el govern de Museveni. Davant del fracàs de les negociacions, el mes de desembre del 2008, l’exèrcit ugandès, conjuntament amb les forces de la República Democràtica del Congo (RDC), el Sudan i la República Centreafricana, van liderar una operació militar, anomenada Tempesta Lluminosa, amb l’objectiu de derrotar definitivament l’LRA. L’operació va debilitar l’exèrcit de Kony que va fugir del país per amagar-se fins avui entre la RDC, el Sudan del Sud i la República Centreafricana.

Aturada la cerca i captura de Joseph Kony

divendres, 26/04/2013

Líder rebel de l'LRA, Joseph Kony. Font: The Guardian

La Unió Africana (UA) ha aturat la cerca i captura del líder rebel del Lord’s Resistance Army (LRA), Joseph Kony a la República Centreafricana (RCA).

El cop d’estat i la proclamació del nou régim del grup rebel Séléka, encapçalat per Michel Djotodia, i la fugida del fins aleshores  president, François Bozize, al Camerun, ha obligat a l’UA a establir negociacions amb el nou govern rebel de l’RCA. La missió ha quedat en standby a la espera dels resultats del diàleg amb Séléka, la UA i els països que participen en la captura del líder rebel. Uns resultats que no seran positius per l’UA, ja que Djotodia i la seva junta de moment no accepten a cap cos militar estranger al país.

Fa poc més d’un any l’UA va encetar la iniciativa contra l’LRA incloent a forces militars de l’organisme fruït de una iniciativa de cooperació regional, després que d’autoritzar-se el mes de novembre del 2011. Uganda,  el Sudan del Sud i la República Democràtica del Congo van desplegar cinc mil soldats per capturar a Kony. És el cas del Simon i Joel, soldats ugandesos que a finals de febrer marxaven dels quarters de Bondo, a la regió ugandesa del West Nile, a “caçar en Kony”. Uns militars entrenats per formadors de l’exèrcit dels Estats Units i amb el suport econòmic de la Unió Europea.

Combatents del grup rebel Séléka. Font: L'Observateur

L’aturada de la missió podria complicar el final de l’LRA que ara s’amaga a la República Centreafricana on continua assetjant a la població civil. La República Centre Africana és tres vegades més gran que Uganda, però amb una població estimada entorn als cinc milions de persones, la majoria de les quals viu en condicions per sota del llindar de pobresa.