Entrades amb l'etiqueta ‘Museveni’

Mbabazi demana primàries a Museveni a Youtube

dijous, 18/06/2015

No se l’esperava tan aviat i molt menys fent una declaració utilitzant Youtube on ha llençat un “órdago” al president Yoweri Museveni.

L’ex-primer ministre, Amama Mbabazi, va fer pública dilluns la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions presidencials que es celebraran l’any vinent. Ho va fer per mitjà del seu compte a Youtube on ha penjat un vídeo de cinc minuts titulat “My Declaration”.

Mbabazi ha demanat a Museveni que obri un procés de primàries al partit, el National Resistance Movement (NRM), perquè els militants triin el candidat a les eleccions de 2016.  Les reaccions no s’han fet esperar, Museveni ha fet una declaració publica criticant la declaració de l’ex primer ministre i titllant-la de “mala conducta, d’insubordinació i de prematura”, ja que encara no hi ha data per les eleccions. La policia va començar ahir a retirar qualsevol pòster penjat als carrers de Kampala que fes campanya en favor de Mbabazi i va arrestar a dues persones. Més persones podrien ser detingudes avui en les diferents manifestacions de partidaris de l’ex primer ministre, una pràctica usual en tota manifestació contrària al govern o on Museveni es vegi desafiat.

Era “vox populi”que tard o d’hora Mbabazi es pronunciaria sobre les eleccions presidencials. Apartat des del mes d’octubre de 2014 i substituït com a primer ministre pel ministre de Salut, Ruhakana Rugunda, Museveni eliminava de la llista a un rival directe com Mbabazi que sempre havia mostrat la seva ambició per fer un pas endavant i aspirar a la presidència del país. A principis d’any en un congrés extraordinari del NRM, Museveni va ser escollit com  a únic candidat a les presidencials. Des de l’elecció, Mbabazi havia manifestat que  no entraria en la cursa amb el president mentre ell fos secretari general del partit. L’ex primer ministre ha estat un cap visible al govern durant els darrers vint anys, va ser ministre de Defensa i de Seguretat fins que el 2011 Museveni el va anomenar primer ministre.

La població ugandesa està expectant per veure quins seran els passos a seguir per Museveni i per Mbabazi: la celebració de primàries al NRM? el manteniment de la candidatura única de Museveni? un possible retorn d’Mbabazi al govern? Liderarà Mbabazi la creació d’un nou partit?

Uganda militaritza la seva democràcia

divendres, 28/03/2014

L’arribada de la cursa electoral de les eleccions presidencials de 2016 a Uganda ha obert des de fa uns mesos un ambient tens i amb brots de inestabilitat política dins i fora del govern del president, Yoweri Museveni.

Més enllà de desvetllar qui seran els candidats a presidir el govern els propers cinc anys, les darreres aprovacions de controvertides lleis com la d’ordre públic, la de criminalització de LGTB+ i la llei contra la pornografia mostren pinzellades de com Museveni pren posicions a l’hora de convertir Uganda en un estat cada cop més autoritari i militaritzat que viola ja un important número de drets humans, civils, socials i polítics.

Els principals donants del país, el Banc Mundial o la UE han condemnat els passos enrere que dóna el govern al prendre i limitar les llibertats del seu poble. La més que probable candidatura del president a les seves enèsimes eleccions a dissuadit les disputes internes en busca d’un successor. Uganda ha experimentat insurgències i guerres civils al llarg dels seus 51 anys d’independència. Mai hi ha hagut una transició de poder d’un president a un altre, de forma pacífica i tranquil·la. El poder ha estat traspassat per mitjà de cops d’estat o de llargues guerres civils.

A principis de 2013, en una intervenció al Parlament, el ministre de Defensa Crispus Kiyonga va advertir als diputats que l’exèrcit, l’Uganda Peoples’ Defence Force (UPDF) “intervendria” contra aquells que no es “comportessin mostrant serietat”. Unes amenaces per part de les autoritats que alimenten un discurs que vira cap a la creixent militarització del govern i de manera permanent de la vida política ugandesa. Al maig passat, es va filtrar que un General de l’UPDF, David Sejusa, havia enviat una carta al director general de Seguretat Interna d’un possible complot per assassinar un número de polítics i militars per aplanar el camí, com a successor del president Museveni, al seu fill, el brigadier Muhoozi Kainerugaba.

Sejusa que alhora era el coordinador dels serveis d’intel·ligència i un conseller de confiança de Museveni, era un històric del partit del president, el Moviment de Resistència Nacional (NRM), avui exiliat a Londres. La filtració al diari Daily Monitor va provocar el tancament del mitjà, de les ràdios KFM i Dembe FM, i també el diari sensacionalista del mateix grup, The Red Pepper. Els quatre mitjans van romandre tancats per la policia durant onze dies. El setge als mitjans va tenir un important efecte econòmic i en la llibertat d’expressió dels mitjans. L’eslògan del Daily Monitor promet als seus lectors “la veritat cada dia” (Truth Everyday), però després del tancament policial aquest eslògan s’ha vist amenaçat així com la seva independència. En aquest sentit, Al Jazeera definia el diari com un mitjà obligat a ser “semi-independent”.

Dos mesos després de la filtració de la carta de Sesuja, Museveni nomenava al General Aronda Nyakairima com a nou ministre d’Interior. El nou nomenament va provocar un debat controvertit entorn de la constitucionalitat del fet que un oficial de l’UPDF exercís un càrrec ministerial. Nyakairima en la seva primera intervenció pública com a ministre no va perdre l’ocasió per avisar als mitjans de comunicació a l’oposició, a les activistes i a la societat civil de “complir les seves obligacions o enfrontar-se a les conseqüències de les seves accions”. Cap de les 375 parlamentàries va donar masses voltes a la temàtica i la gran majoria va obeir i justificar els desitjos del president sense qüestionar el requisit de l’Article 208 (2) de la Constitució on s’insta a l’UPDF a: “ser imparcial, independent i a estar subordinat a l’autoritat civil”. La pèrdua d’independència del poder legislatiu s’està estenent al poder judicial del qual hi ha cada vegada més indicis del fet que mira cap a una altra banda davant de les extralimitacions del poder executiu i de la usurpació militar de l’autoritat civil. Els esforços de Museveni del control dels tres poders està aconseguint que el poder judicial es converteixi en una branca de l’executiu en el marc d’una campanya més amplia per militaritzar la política ugandesa.

Una militarització i un auge del patriotisme i del panafricanisme en el sí del govern per combatre els opositors a la dictatocràcia de Museveni dins i fora de les fronteres d’Uganda. El govern pretén fer-se fort i talla de soca-rel els drets i llibertats d’un poble mentre l’intenta convèncer tapant-li la boca que el camí triat al llarg dels 28 anys de presidència militant i autoritari és el camí correcte.