Entrades amb l'etiqueta ‘Nacions Unides’

La segona guerra d’Hollande a l’Àfrica

dimecres, 11/12/2013

Les Nacions Unides empara una nova intervenció militar al conflicte de la República Centreafricana.

L’espiral de violència a la República Centreafricana s’ha incrementat des de fa nou mesos i la intervenció internacional encapçalada per França sota el paraigua de les Nacions Unides ha començat. El govern socialdemòcrata de François Hollande té pressa. Fins ara els 450 soldats francesos tenien la comesa de custodiar l’ambaixada de l’antiga potencia colonial i les principals seus d’empreses franceses, com Air France, i protegir l’aeroport de Bangui, la capital, i els residents francesos. Quan va començar el conflicte, el govern d’Hollande va mantenir una posició neutral, oferint suport logístic a la MISCA, la nova missió militar de la Unió Africana (UA).


Mostra un mapa més gran

Ara el mandat de l’Operació Sengaris serà molt més ampli a la República Centreafricana, amb l’enviament de 1.600 soldats, per enderrocar el grup rebel, desarmar-lo i assegurar les principals vies de comunicació del país. Una intervenció neocolonial francesa sota el paraigua de Nacions Unides i l’aprovació del Consell de Seguretat. El passat març, el líder de la guerrilla Séléka, Michel Djotodia, va ser proclamat president del país després d’un cop d’Estat i una rebel·lió iniciada l’any anterior. El cop, va obligar a l’anterior president, François Bozizé, a refugiar-se al Camerun, deu anys després del cop d’Estat que el va portar a ell també al poder i d’haver guanyat dues eleccions presumiblement fraudulentes el 2005 i el 2011. A causa del cop d’Estat militar -que va comptar amb el recolzament del president del Txad Idriss Déby- i un seguit de polítiques de divisió ètnica, la República Centreafricana es va veure immersa en un greu conflicte armat, conegut com la guerra dels arbusts. En la darrera rebel·lió, Séléka va acusar a Bozizé de crims contra la humanitat i d’incomplir els Acords de Pau de Birao de 2007, que contemplaven la integració de combatents rebels en l’exèrcit centreafricà, l’alliberament de presoners polítics, i el pagament de les compensacions econòmiques per la deposició de les armes. Els acords de pau signats a Gabon el 2013 entre Séléka i Bozizé tampoc no van arribat a bon port. Mentrestant la població patint i les mines de diamants, or i urani del país espoliant.

La República Centreafricana té una gran extensió de terreny i una població estimada entorn als cinc milions de persones, la majoria de les quals viu en condicions molt per sota del llindar de pobresa. La preocupació de què el país es converteixi en una segona Somàlia és existent, on l’absència d’un Estat que controli el seu propi exèrcit en un territori tan immens i poc poblat sigui un imant per grups terroristes, com el nigerià Boko Haram, i per traficants de drogues i d’armament. Més enllà de disputes interreligioses -el 80% de la població és cristiana i els rebels que governen el país són majoritàriament musulmans, o de l’islamisme radical com a principal causa del conflicte- el principal problema de la darrera crisi al país és la contínua fallida de l’Estat despòtic i caòtic i la pobresa endèmica. La convivència pacífica entre musulmans i cristians s’ha mantingut durant dècades i esmentar la paraula “genocidi” com a justificació de la intervenció liderada per Hollande no s’ajusta a la realitat del conflicte. El govern de coalició de Djotodia ha estat acusat per l’administració francesa tenir elements gihadistes i connexions amb exsectors libis pro-Gaddafi i amb l’antic Moviment 23 de març, del Kivu Nord congolès.

Si bé els enfrontaments violents entre les milícies d’autodefensa, les “anti-Balaka” i els rebels Séléka estan provocant centenars de víctimes civils especialment a la capital. Una població civil que pateix la repressió cega i desproporcionada del govern de Djotodia. També s’han donat varis casos d’execucions sumàries perpetrades a l’interior d’hospitals. La meitat de la població civil necessita ajuda humanitària urgent; hi ha al voltant de mig milió de desplaçats interns i més de 60.000 persones han fugit del país. De la mateixa manera que a Líbia, Costa d’Ivori o Mali la intervenció triada deixa, de nou, a un costat la utilització de la diplomàcia sobre el terreny. París ha acollit aquest cap de setmana la cimera sobre Seguretat i Pau en Àfrica on més de 40 mandataris hi han participat i on un dels principals temes abordats ha estat la intervenció militar francesa a la República Centreafricana, la segona d’Hollande després de Mali. A la cimera es va pactar una coalició militar entre la UA i França i la celebració d’unes noves eleccions a curt termini. Mentre la Xina va guanyant terreny, la nova política exterior neocolonialista d’Hollande s’apunta a decidir el futur del continent africà.

Combatent el canvi climàtic

diumenge, 5/05/2013

El canvi climàtic és un fenomen global. Les inundacions, les sequeres prolongades, l’increment de la temperatura del planeta o l’augment del nivell dels mars i oceans són només alguns dels devastadors impactes mediambientals del canvi climàtic al món.

A l’Àfrica, tot i que els nivells d’emissions de CO2 són baixos, en comparació amb Europa o Àsia, la consciència i el posicionament entorn al fenomen és creixent. Un exemple a Uganda és la consecució d’un acord entre l’East African Development Bank i el Marc de les Nacions Unides de la Convenció del Canvi Climàtic per la creació d’un Centre de Col·laboració Regional (RCC) d’estudi del canvi climàtic a Kampala. El centre es va inaugurar el passat primer de maig i, juntament amb el RCC de Costa d’Ivori, és el referent en la investigació i implementació de projectes mediambientals. La principal tasca a desenvolupar pel RCC serà la de treballar en l’increment de la participació i utilització dels instruments, anomenats Kyoto Protocol’s Clean Development Mechanism (CDM), per reduir les emissions de CO2 per part dels països de l’Àfrica Oriental. Aquestes eines van ser creades en el marc del Protocol de Kyoto i s’implementen en projectes de reducció de l’efecte hivernacle. S’incentiven també aquelles companyies que treballen en la disminució d’emissions de CO2.

Avui dia, s’han establert més de sis mil projectes mediambientals amb aquests mecanismes per combatre el canvi climàtic a 85 països en desenvolupament. Milions de dòlars s’han invertit amb èxit, creant impactes positius pel planeta i, a més, creant llocs de treball i una important transferència de tecnologia. No obstant, d’aquests milers de projectes, a l’Àfrica només s’han desenvolupat 140 projectes, una xifra molt baixa tenint en compte la vulnerabilitat del continent envers al canvi climàtic. Les raons? Segons l’East African Development Bank: les baixes emissions al continent; l’atractiu comparatiu de països més desenvolupats i amb nivells més alts d’emissions contaminants; la falta de consciència i de capacitat tant del sector públic com del privat per implementar i aprofitar els mecanismes del Protocol de Kyoto; són les principals raons. Per això, en els últims anys, s’han modificat els mecanismes per adaptar-los millor al continent africà.

El nou centre donarà servei a 25 països africans, facilitarà el seu accés als recursos i mesurarà la seva participació en la lluita contra el canvi climàtic. De ben segur que aquest nou centre contribuirà a un millor desenvolupament socioeconòmic sostenible i pròsper d’Àfrica.