Entrades amb l'etiqueta ‘Regne Unit’

El dia de la independència

dimecres, 9/10/2013

- Grace, què faràs demà?

- A casa fem festa perquè és l’aniversari de la meva mare – m’explica la Grace, una companya de feina ugandesa. 

Encuriosida li torno a preguntar: - Llavors no feu res per celebrar la independència?-

Ella em respon: -No, no fem res en especial més enllà de gaudir del dia festiu: descansar, reunir-nos amb la família i fer dissabte-, i afegeix: -El país celebra la independència allà a on el president Museveni va a fer els actes protocol·laris-

També ho celebra el buscador Google que, en la seva versió ugandesa, dedica els “doodles” del dia a la independència d’Uganda. Aquesta vegada, les celebracions es faran a Rukungiri, al sud-oest del país. Uns actes on, després dels parlaments i de les desfilades de bandes de música i de militars, el president condecorarà a dues-centes persones amb la medalla nacional.

Fa 51 anys, Uganda es proclamava independent i es deslligava de la “indirect rule” britànica. Durant gairebé setanta anys, l’hegemonia colonial va consistir en un sistema administratiu centralitzat superposat a una federació de regnes diversos: Buganda, Toro, Ankole, Bunyoro i Busoga. La primera reclamació d’independència la va fer el 1953, el rei del regne de Buganda, situat a la zona central del país on s’inclou Kampala: el Kabaka – o rei en l’idioma del regne, el Luganda- Mutesa II. El rei va desafiar l’administració colonial britànica oposant-se a una possible federació d’Uganda amb Kenya i Tanzània i reclamant la independència pel seu regne. Per la seva actitud deslleial a la colònia, va ser destronat i Mutesa II va exiliar-se. Aquest fet va fer créixer el moviment ugandès per a la independència i va convertir al desposseït rei en un heroi quan va retornar tres anys després.

El primer partit ugandès anti-colonial va ser el Uganda National Congress (UNC), fundat el 1952 i que més tard seria l’Uganda Peopole’s Congress (UPC), encapçalat pel futur president Milton Obote. Uns altres partits rellevants a l’època van ser el Democratic Party (DP) i el Baganda Kabaka Yekka (KY).Aquests partits van treballar per mobilitzar la població per a reclamar la independència.

A diferència d’altres processos de descolonització violents que van succeir a diferents països africans veïns, com la rebel·lió dels Mau Mau a Kènia o la guerra al Zaire (República Democràtica del Congo), el moviment d’independència ugandès va ser pacífic. El 1961, es van celebrar eleccions per concedir a Uganda una major autonomia, però mantenint-se dins del protectorat britànic. La participació va ser molt baixa, els ugandesos no volien ja més autonomia, volien independitzar-se. I ho van aconseguir. L’abril de 1962 es van organitzar unes noves eleccions generals per a construir i garantir la independència del país. L’UPC d’Obote en coalició amb el KY van ser els guanyadors amb una majoria absoluta en favor de la descolonització. Mesos més tard,Un nou d’octubre de 1962 es proclamava la independència d’Uganda.

Uganda, el país del continent on més alcohol es beu

dissabte, 16/03/2013

Demà diumenge se celebrarà a tot el món, principalment als pubs irlandesos, el St. Patrick’s day. Serà un dia de beure, de molt beure i la CNN aprofita per publicar un estudi sobre els deu millors països bevedors d’alcohol. Uganda apareix a a la llista dels “World’s 10 best-drinking nations” en vuitena posició, per davant d’Alemanya i d’Austràlia.

Una llista encapçalada pel Regne Unit i per la Xina on “La Perla d’Àfrica” és l’única nació del continent entre els deus del rànquing. Uganda va per davant dels seus veïns africans en la ingesta d’alcohol, en gran part, segons la CNN, per un comerç il·legal desenfrenat de destil·lats i d’una cervesa fermentada elaborada amb plàtans, anomenada Ajono. Aquesta cervesa es pren en comunitat compartint palletes llargues que surten d’una olla que content la beguda semi-fermentada i on hi resten els pòsits i les mares. D’entre les begudes més famoses, es menciona el “Waragi” com el gin autòcton més demandat, per davant del Zed o del Beckham. Un gin que es ven en bossetes de plàstic de 100ml i que es pren a pèl i a temperatura ambient. Sorprenentment, no es menciona una altra de les begudes més populars i “pocket-friendly” ugandeses com és el Romi Wine, un abeuratge semblant a la nostra sangria o al “calimotxo”.

Per institucions com la Organització Mundial de la Salud (OMS), no és estrany l’elevat consum d’alcohol d’Uganda. Als informes que la OMS elabora anualment sobre aquesta temàtica, Global Status Report on Alcohol, el país està en les primeres posicions d’ingesta d’alcohol per càpita on es superen els 11,8 litres. Una xifra superior a la de Kenya ( 4,1l per càpita) o Rwanda (9,8l per càpita). En aquest mateix informe de la OMS de 2011, Espanya rondava el mateix volum que Uganda, 11,6 litres.