Entrades amb l'etiqueta ‘Rwenzori’

Emergència humanitària per inundacions a Kasese

diumenge, 12/05/2013

Inundacions a Kilembe, districte de Kasese. Font: Bernard Maseseka

Durant una setmana, les tempestes a la regió de la serralada de Rwenzori han causat devastadores inundacions al districte de Kasese, al sud-oest d’Uganda.

Un desastre que ha afectat més de 25.000 persones i uns danys materials de gairebé dos bilions de xílings ugandesos, més de mig milió d’euros. Les inundacions han destrossat cases, collites, ponts, comerços i carreteres, més de mil famílies ugandeses han perdut les seves llars.

La Creu Roja ugandesa i el ministeri ugandès de Prevenció de Desastres treballen per atendre els milers d’afectats. S’han establert dos campaments provisionals i s’han habilitat escoles per allotjar a les persones desplaçades. Activitats d’aigua, sanejament i promoció a la salut i a la higiene per cobrir les necessitats mínimes, prevenir la transmissió de malalties relacionades amb l’aigua i el sanejament i reduir el risc de brots d’epidèmies. En aquest sentit, la Creu Roja ha informat que les necessitats humanitàries més urgents són proveir a la població d’articles de primera necessitat, aliments, pastilles de purificació d’aigua i serveis psicosocials.

L’ajuda humanitària i la feina coordinada de ONG’s i l’administració ugandesa facilitaran la recuperació de Kasese. Una regió que és coneguda pels seus parcs nacionals, a mig camí entre el Kibale National Park i el Queen Elisabeth National Park. Una zona on destaquen també els llacs volcànics i la serralada de Rwenzori amb els cims més alts d’Uganda.

Uganda declarada territori lliure de mines antipersones

dilluns, 25/03/2013

El West Nile, a la regió de Terego

Ja no hi ha mines antipersones terrestres a Uganda. A partir d’ara ugandesos del nord, de les regions dels West Nile, de Rwenzori o de Gulu poden passejar per camins i prats sense córrer el risc de trepitjar una mina. Els pagesos de aquestes zones ja podran tornar a conrear els seus cultius.

Tant la oficina del primer ministre com el ministeri de gènere, treball i afers socials treballen des de fa uns anys en rehabilitar i donar assistència a les més de 2.000 persones víctimes de les mines. Aquest col·lectiu rep una compensació econòmica.

Com es calcula monetàriament la pèrdua d’una extremitat? Una discussió controvertida que el govern de Yoweri Museveni ha calculat: 1.100 dòlars per la pèrdua d’una extremitat i 1.800 per la pèrdua de les dues cames o els dos braços.

Majoritàriament les mines es van col·locar durant el conflicte amb la Lord Resistance Army (LRA) de Joseph Kony. La desactivació de les mines va començar el 2006 amb el desplegament del Mine Action Programme del govern de Museveni amb la col·laboració del Danish Refugee Council. Als darrers set anys s’han eliminat més de 4.300 mines i 20 mines anti-tanc.

Al llarg d’aquest temps, a Uganda han sorgit organitzacions locals com la Uganda Landmine Survivors Association (ULSA) per sensibilitzar a la població entorn a la problemàtica de les mines antipersones.

Uganda va signar la Convenció contra les Mines Antipersones l’any 1997. Amb la signatura, el país es comprometia a netejar les mines dels territoris del nord i l’oest de l’estat afectats pels anys de conflicte entre els insurgents de l’LRA i l’exèrcit ugandès.