Entrades amb l'etiqueta ‘Uganda’

Mbabazi demana primàries a Museveni a Youtube

dijous, 18/06/2015

No se l’esperava tan aviat i molt menys fent una declaració utilitzant Youtube on ha llençat un “órdago” al president Yoweri Museveni.

L’ex-primer ministre, Amama Mbabazi, va fer pública dilluns la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions presidencials que es celebraran l’any vinent. Ho va fer per mitjà del seu compte a Youtube on ha penjat un vídeo de cinc minuts titulat “My Declaration”.

Mbabazi ha demanat a Museveni que obri un procés de primàries al partit, el National Resistance Movement (NRM), perquè els militants triin el candidat a les eleccions de 2016.  Les reaccions no s’han fet esperar, Museveni ha fet una declaració publica criticant la declaració de l’ex primer ministre i titllant-la de “mala conducta, d’insubordinació i de prematura”, ja que encara no hi ha data per les eleccions. La policia va començar ahir a retirar qualsevol pòster penjat als carrers de Kampala que fes campanya en favor de Mbabazi i va arrestar a dues persones. Més persones podrien ser detingudes avui en les diferents manifestacions de partidaris de l’ex primer ministre, una pràctica usual en tota manifestació contrària al govern o on Museveni es vegi desafiat.

Era “vox populi”que tard o d’hora Mbabazi es pronunciaria sobre les eleccions presidencials. Apartat des del mes d’octubre de 2014 i substituït com a primer ministre pel ministre de Salut, Ruhakana Rugunda, Museveni eliminava de la llista a un rival directe com Mbabazi que sempre havia mostrat la seva ambició per fer un pas endavant i aspirar a la presidència del país. A principis d’any en un congrés extraordinari del NRM, Museveni va ser escollit com  a únic candidat a les presidencials. Des de l’elecció, Mbabazi havia manifestat que  no entraria en la cursa amb el president mentre ell fos secretari general del partit. L’ex primer ministre ha estat un cap visible al govern durant els darrers vint anys, va ser ministre de Defensa i de Seguretat fins que el 2011 Museveni el va anomenar primer ministre.

La població ugandesa està expectant per veure quins seran els passos a seguir per Museveni i per Mbabazi: la celebració de primàries al NRM? el manteniment de la candidatura única de Museveni? un possible retorn d’Mbabazi al govern? Liderarà Mbabazi la creació d’un nou partit?

Buscant la igualtat davant de les desigualtats: el One Love project

divendres, 23/01/2015

 

Torno a Uganda després de les vacances de Nadal a casa i rebo un missatge:

– Bon any, nyabo (“noia”, en luganda)- ! I afegeix una emoticona d’una cara somrient.

– Hola Ziwa! Feliç 2015, ssebo (‘’noi’’)- I afegeixo una altra cara amb un gran somriure mostrant les dents.

L’any comença amb els millors desitjos enviats per amics, familiars i coneguts majoritàriament via Whatsapp. A Uganda també és la manera més popular i barata per felicitar-se el nou any.

En Ziwa, un ugandès que ronda els vint-i-cinc, comença el 2015 amb ganes i projectes que ajudin a canviar la vida de nens i nenes que, com ell, han crescut al ghetto de Bwaise, un dels suburbis més empobrits de Kampala.

Seguim xatejant:

– Anna, ahir vam sortir a la NTV ( el canal de televisió més vist del país)!

– Quina gran notícia pel One Love, Ziwa! Intentaré buscar la peça a internet per veure-us.

– Si la trobes, penja-la al nostre mur del Facebook. 

Aconsegueixo trobar-la penjada al YoutubeFa dos anys, en Ziwa, en Pindo, en Kazozi, el Willy i el Vigo van formar l’associació One Love for Youth Development Project Association. Tots ells han crescut a Bwaise i amb la seva associació, petita, de barri, són el clar exemple que sortir endavant és possible en barris tan degradats i superpoblats com Bwaise. Un alt percentatge d’atur entre el jovent, absentisme escolar, exclusió social, malnutrició, control policial i cap mena de canalització ni enllumenat públic són algunes característiques que defineixen el barri. Esperança, igualtat i futur són els trets característics del One Love.

 Cada matí, en Ziwa obre el taller de formació de l’associació on ensenyen de manera gratuïta a nens, nenes i joves a fer sabates, penjolls, braçalets, de manera artesanal. Al migdia dinen un àpat, preparat pel Ziwa proveït gratuïtament pel One Love gracies als ingressos que reben de la venda de productes, i continuen fent les seves peces artesanals fins al vespre. Una vegada enllestides, les creacions es venen al local de l’associació i els beneficis van a parar als creadors de les peces venudes.

Més enllà de la formació artesanal, els ensenyen unes rutines diàries i uns coneixements que els ajudaran en la seva trajectòria vital i professional. Com diu en Kazozi: “Els nens són les arrels de la societat, després seran els joves,  les branques,  que faran créixer la societat, ells són el futur i l’esperança del canvi per Bwaise”.

Ahir al noticiari del vespre no tot eren males notícies.